Invitație pentru pasionații de turism la ”Ștafela Munților-Pro Parâng”, în Retezatul Mic

Asociația schi turism montan ”Pro-Parâng” Petroșani transmite tuturor pasionaților de turism invitația de a participa, în perioada 2-4 septembrie 2022, la cea de-a șaptea ediție a ”Trofeului Pro-Parâng”, ce reprezintă totodată și etapa a VI-a în cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților”.

Competiția se adresează cluburilor și asociațiilor de sport, turism, ecologie din țară afiliate sau nu la campionat, precum și tuturor iubitorilor de sport și drumeție care pot forma o echipă și doresc să participe.

Locul de desfășurare al evenimentului, ales pentru acest an de organizatori este în Masivul Retezat, respectiv în Retezatul Mic, cu tabăra organizată în Camping Valea Iarului – DN66A. Coordonate GPS:45,262441 N, 23,870681 E.  Zonă cu probleme de semnal la telefonia mobilă.

Tabăra de corturi și evenimentul va fi organizat pe domeniul privat Camping Valea Iarului aflat la circa 50 km de Petroșani. Sunt condiții de parcare a autoturismelor în apropierea corturilor.

Conform Regulamentului Competițional ”Ștafeta Munților”, categoriile de concurc sunt următoarele:

 1. Family – participă echipe formate din 3 persoane, minim un adult și obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniți;
 2. Juniori – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu vârsta cuprinsă între 14 – 20 ani (împliniți);
 3. Feminin participă echipe formate din 3 persoane de sex feminin, indiferent de vârstă;
 4. Elite – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex;   
 5. Seniori participă echipe formate din trei persoane cu vârsta între 35 și 50 ani,indiferent de sex;
 6. Veterani – participă echipe formate din 3 persoane cu vârsta peste 50 ani, indiferent de sex;
 7. Open – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de vârstă și sex. Timpii pentru această categorie sunt calculați ca timpi turistici, această categorie fiind pentru începători.

Probele concursului constau în;

 • Raid montan ( drumeție cu barem de timp) – traseu montan de dificultate medie, cu o durată de maxim 6- 7 ore și diferență de nivel de 1160 m.( vârful Piule 2081m alt.). Pentru categoria Family  traseul de concurs este de dificultate medie cu o durată de maxim 4 ore și diferență de nivel de 450m.
 • Orientare turistică – ( orientare cu busola ) – se va desfășura într-un poligon special amenajat, și participă toți  membrii  echipei. Lungimea  traseului  de orientare nu depșește 1 km cu o diferență de nivel de 40 m. Proba de orientare se va desfășura după încheierea probei de raid montan.
 • Cunoștințe teoretice ( trasee, obiective, floră și faună din zonă) – proba este organizată în sistem test grilă cu un singur răspuns corect, timpul alocat este de 7 minute și departajarea concurenților se va face în funcție de timpul realizat. Chestionarul va cuprinde un număr de 15 întrebări și fiecare membru al echipei va răspunde la câte cinci întrebări . Categoriile Family și Open vor răspunde doar la întrebări pe bază de imagini. Toate categoriile de concurs vor susține proba înainte de startul în proba de raid montan.
 • Proba culturală – se va susține în seara zilei de sâmbătă, la focul de tabără. Pentru a puncta, pe scenă trebuie să urce minim 3 persoane care să prezinte un program cu tematică montană ce va cuprinde obligatoriu 3 componente: cântec, poezie și umor.

Programul complet al evenimentului este următorul:

Vineri, 2 Septembrie 2022 :

 • 12.00 – 22.00 primirea participanților;
 • 00 – finalizarea înscrierilor, ședința tehnică;
 • 30 – afișarea ordinii de intrare în concurs, stingerea în tabără;

Sâmbătă, 3 Septembrie 2022:

 • 07.30 – 18.00 desfășurarea concursului;
 • 21.30 – focul de tabără și proba culturală;

Duminică, 4 Septembrie 2022:

 • 10.00  – rezultate finale, contestații;
 • 11.00 – festivitatea de premiere;
 • 12.00 – încheierea oficială a concursului, igienizarea taberei, plecarea participanților;

Fiecare club/grup va primi la sosirea în tabără un sac de gunoi, și se vor prezenta regulile ce trebuie respectate în tabără.

Potrivit reprezentantului Asociației Pro Parâng, Cazimir Radvanski, echipamentul obligatoriu constă în: încălțăminte de munte cu talpă profilată sau adidași de trail running, lanternă, fluier și îmbrăcăminte de ploaie (invidivual), respectiv: rucsac de tură, trusă de prim ajutor, busolă, sursă de foc, bidon cu apă (colectiv), acesta fiind controlat la punctul de start.

Evenimentul este susținut de: Primăria Orașului Uricani, CNIPT Uricani, S.C.ADARCO INVEST SRL, INFO 98, S.C. ZMK  SRL Petroșani, Camping Valea Iarului, Cabana Edelweiss Straja.

NU SE PERCEPE TAXĂ DE PARTICIPARE !

Pentru informații suplimentare:

 • Radvanski Cazimir – 0744473933;
 • Țopescu Cristian – 0741045470;