Participare record la Festivalul Pădurenilor ”Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii

Neîndoielnic, Drăgan Muntean a fost, este și rămâne cel mai iubit fiu al Ținutului Pădurenilor, iar acest fapt s-a demonstrat și anul acesta, la ediția cu numărul 41 a Festivalului Pădurenilor pe care îndrăgitul rapsod l-a înființat în satul său natal, Poienița Voinii, festival care-i poartă cu cinstele numele și renumele.

Ultima duminică a verii a adus trăiri puternice pentru toți cei care l-au iubit și prețuit pe fiul pădurenilor, Drăgan Muntean, iar organizatorii – Consiliul județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Bunila, Primăria și consiliul local al comunei Ghelari – au consemnat o participare record la comemorarea lui Drăgan Muntean.

Curtea Casei Memoriale din satul natal a fost mai plină ca niciodată, iar cel mai iubit fiu al pădurenilor a fost comemorat așa cum se cuvine de săteni, dar și de oaspeți de cinste care au onorat evenimentul. Etnologul Rusalin Ișfănoni, fiu al pădurenilor, este cel care a prezentat și promovat peste tot obiceiurile străvechi ale zonei şi straiele atât de frumoase ale pădurenilor, și s-a bucurat astăzi să fie in mijlocul oamenilor care l-au iubit pe Drăgan. Maestrul Ioan Bocșa a depus un efort remarcabil și a adunat cercetări de valoare în volumul „Muzică vocală tradițională din Ținutul Pădurenilor”, proiect susținut de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara și a fost lansat duminică, la Poienița Voinii, chiar în curtea Casei memoriale ”Drăgan Muntean”.

”Satul Poienița Voinii, locul din care a plecat cândva cel mai iubit fiu al pădurenilor a fost, astăzi, locul de întâlnire al tuturor celor care l-au iubit pe rapsodul populară Drăgan Muntean și care iubesc doinele sale. Au trecut 20 de ani de când Drăgan Muntean a părăsit această lume, lăsând în urmă inimi îndurerate în întreaga Românie. Am comemorat acest trist eveniment la biserica din sat, un lăcaș de rugăciune simplu, mic, dar primitor, de unde, după slujba de pomenire ne-am îndreptat pașii spre Casa Memorială ”Drăgan Muntean” aflată în prezent în grija noastră, a celor de la DGAMPT Hunedoara. Casa-muzeu din Poienița Voinii păstrează mărturii ale tradițiilor din acest ținut binecuvântat de Dumnezeu. Păstrător al unor peisaje de poveste, Ținutul Pădurenilor este o zonă încărcată cu tradiții, obiceiuri și comori etnografice greu de egalat. Aici ne-am reîntâlnit cu oamenii din sat, îmbrăcați în frumosul port pădurenesc, dar și cu oaspeți de seamă, rememorând împreună personalitatea celui care a dat naștere acestui eveniment și care a făcut un pas important în promovarea și păstrarea frumoaselor tradiții de pe aceste meleaguri”, spune Doinița Maria Bălănesc, consilier județean și șef serviciu în cadrul DGAMPT Hunedoara.

Ioan Bocșa, Ansamblul Icoane, Bogdan Toma (cel care a urcat pe scenă de mic copil, de mână cu Drăgan Muntean) si Ansamblul Folcloric Leleșana, au făcut ca întregul ținut să prindă viață, iar ediția cu numărul 41 a Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean” să fie una dintre cele mai reușite!

Distracția s-a mutat apoi pe Dealul Cornetului, unde toți cei care iubesc acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu o zestre naturală neprețuită, Ținutul Pădurenilor, au venit cu inima deschisă, pentru a se bucura și pentru a-și aminti de marele doinitor al Ardealului, cel care a făcut cunoscute întregii lumi portul și tradițiile acestor meleaguri.

Prezent la eveniment, împreună cu vicepreședintele Ion Bădin, ca reprezentanți ai CJH, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram recunoaște că a trăit emoții puternice la acest eveniment. ”Tărâm binecuvântat de Dumnezeu cu o zestre naturală neprețuită, Ținutul Pădurenilor păstrează amintirea vocii și personalității marelui doinitor al Ardealului, cel care a făcut cunoscute întregii lumi portul și tradițiile acestor meleaguri. L-am comemorat așa cum se cuvine, la biserica din sat, unde, cu mulți ani în urmă, Drăgan Muntean primea Taina Botezului. Apoi, la Casa Memorială care îi poartă numele, ne-am adunat, toți cei care l-am prețuit și îi prețuim amintirea, pentru omagiul cuvenit. M-am bucurat că-l revăd pe Rusalin Ișfănoni, neobositul susținător al promovării comorilor din Ținutul Pădurenilor, fie că e vorba de cântec, port tradițional sau vers duios. Cu și mai mare bucurie, l-am reîntâlnit pe Ioan Bocșa, marele nostru interpret, prieten al județului Hunedoara, un om de cultură care poartă o dragoste aleasă Ținutului Pădurenilor. Ioan Bocșa a realizat un volum valoros de cercetări, „Muzică vocală tradițională din Ținutul Pădurenilor”, proiectul fiind susținut de Consiliul Județean Hunedoara. Îl felicit pentru tenacitatea cu care s-a ostenit pentru salvarea acestui valoros patrimoniu imaterial. A urmat, apoi, cântecul – cel care i-a adunat an de an pe pădureni, pe Dealul Cornetului, la sărbătoarea inițiată de Drăgan Muntean. Și în acest an, marele interpret, de acolo de Sus din Ceruri, ne-a adunat pe toți laolaltă, pentru a ne bucura împreună prin cântec, joc și voie bună. Esența acestui eveniment de referință pentru județul Hunedoara este dată de bună înțelegere și unitate, respect față de valorile națiunii noastre și față de patrimoniul primit moștenire! Îi felicit pe toți cei implicați în organizarea Festivalului Pădurenilor!”, a declarat Costel Avram.

Impresionat s-a declarat și Ion Bădin, vicepreședintele CJH. ”Am rămas impresionat de faptul că în aceste locuri din frumosul Ținut al Pădurenilor, oamenii nu au pierdut esența pur românească. Nu au pierdut dragostea pentru tradițiile populare și încă mai păstrează obiceiuri vechi de sute de ani, care arată frumusețea și unicitatea poporului român”, a declarat Ion Bădin.

Alături de aceștia, la ediția cu numărul 41 a Festivalului Pădurenilor ”Drăgan Muntean” au fost prezenți numeroși alți oameni politici, parlamentari, primari, dar și o seamă de oameni de cultură, iubitori și păstrători de folclor și tradiții folclorice precum și mii de oameni pentru care (re)numele lui Drăgan Muntean are o însemnătate aparte.