Concursul național de salvare minieră și de suprafață și-a desemnat câștigătorii ediției a XIII-a

Săptămâna trecută, la sediul INCD-INSEMEX din Petroșani, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a concursului național de salvare minieră și de suprafață.

Evenimentul, organizat după doi ani de întrerupere, de către Asociația Națională a Salvatorilor Mineri și de Suprafață din România, a marcat cea mai numeroasă participare a salvatorilor la această competiție profesională, câte 7 echipe aliniindu-se la start, atât la categoria rezervată salvatorilor mineri, cât și la cea a salvatorilor de suprafață.

Participanţii au avut de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le-au fost testate îndemânarea şi pregătirea în actul de salvare, timpii de parcurgere a traseului impus şi acurateţea execuţiei unui exercițiu specific de salvare. Aceștia au fost evaluați de echipe de specialiști din cadrul INCD-INSEMEX dar și de alți specialiști în domeniu. În rândul acestora s-a aflat și cunoscutul medic specialist în medicina de urgență, dr. Cătălin Popa. Acesta a precizat că exercițiul propus în probele de concurs din acest an au vizat, spre exemplu, pentru partea de subteran, salvarea unei victime cu amputația unei mâini, un scenariu similar fiind stabilit și pentru întrecerea salvatorilor de suprafață.

Noul președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Minieri și de Suprafață, dr.ing. Daniel Pupăzan a informat că, în urma evaluărilor juriului, câștigătorii ediției din acest an a concursului național de salvare sunt echipa de salvatori de la E.M. Livezeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (pentru secțiunea de salvare minieră), respectiv cea de la Falck Fire Ploiești reprezentând Rafinăria OMV Petrom Brazi (pentru secțiunea de salvare de suprafață). În urma clasamentului final au fost acordate următoarele premii:

  • La categoria de salvare minieră: E.M. Livezeni – locul I, Em Lonea – Locul II, EM Lupeni – locul III, Salina Tg. Ocna – mențiune, Salina Ocna Dej – mențiune, EM Vulcan – mențiune; Salina Praid – mențiune;
  • La categoria de salvare de suprafață: Falck Fire Ploiești – Locul I, Metrorex București – Locul II, Liberty Galați – Locul III, Electrocentrale Turceni (CEO) – mențiune, Electrocentrale Craiova 2 (CEO) – mențiune; Electrocentrale Ișalnița (CEO) – mențiune, Electrocentrale Rovinari (CEO) – mențiune.

„Le adresez felicitări tuturor participanţilor şi le urez mult succes în meseria aleasă. Sper ca astfel de concursuri să rămână la nivelul competiţional, fără să fim nevoiţi să punem în aplicare experienţa dobândită în cadrul acestor confruntări performante, în cazul unor tragedii. Concluzia mea rămâne neschimbată: încă este nevoie de salvatori profesionişti în România, care să facă faţă celor mai dure condiţii pe care această ramură de activitate ni le impune în situaţii-limită, implicând salvarea de vieţi omeneşti”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, președinte de onoare al Asociația Națională a Salvatorilor Mineri și de Suprafață din România, inițiator al acestui proiecft competițional.

În cadrul acestui eveniment, a avut loc și o expoziție a celor mai importanți producători de echipamente și accesorii de salvare minieră și de suprafață.