„Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”

Ziua Patrimoniului Cultural UNESCO a fost marcată în județul Hunedoara printr-un eveniment special, parte a proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

Astfel, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, președitele Laurențiu Nistor a fost gazda delegației partenerului norvegian din regiunea Møre og Romsdal și a reprezentanților de la Fundația Mihai Eminescu Trust. Cele două entități sunt implicate alături de Consiliul Județean Hunedoara în cel mai important proiect de restaurare și revitalizare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei.

Proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este un proiect de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia finanțat prin granturi SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.

„Este pentru prima dată când ne întâlnim în această formulă de la începutul proiectului. Este o deosebită onoare pentru noi să-i avem pe partenerii norvegieni în județul Hunedoara și să sărbătorim împreună 50 de ani de existență a UNESCO. Este o premieră pentru județul nostru derularea unui astfel de proiect finanțat cu fonduri oferite de Guvernul norvegian și, cu siguranță, vom avea o colaborare foarte bună pe tot parcursul derulării acestui proiect important pentru situl de la Sarmizegetusa Regia”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în cadrul întâlnirii.

La întâlnirea de la Consiliul Județean Hunedoara au mai fost prezenți vicepreședinții CJH, Ion Bădin și Alin Țambă, membrii echipei de implementare a proiectului, coordonatorul echipei de cercetare din Munții Orăștiei, dr. Răzvan Mateescu, alți colaboratori și invitați.

În cadrul activităților derulate în cadrul proiectului, partenerul norvegian organizează astăzi și mâine la Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, un seminar bilateral româno-norvegian axat pe restaurarea și protejarea patrimoniului cultural, pe implicarea comunităților locale în activitățile de revitalizare a monumentului istoric și facilitarea accesului publicului la siturile și monumentele istorice, inclusiv prin intermediul platformelor și aplicațiilor digitale.

Valoarea nerambursabilă a proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este de circa 2 milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale.

16 noiembrie – Ziua Patrimoniului universal UNESCO găsește județul Hunedoara într-o postură privilegiată, acesta fiind județul care deține un patrimoniu inegalabil, înscris în patrimonioul universal UNESCO. Cele mai importante vestigii ale Antichității aflate pe teritoriul nostru au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Comun al Umanității. Ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei beneficiază de acest statut privilegiat, care-i conferă valoare și vizibilitate în țară și în lume. Cetățile Sarmizegetusa Regia – fosta capitală a Regatului Dac condus de Decebal -, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna construite în tehnica murus dacicus, dar și misterele care le înconjoară, stârnesc, deopotrivă, interesul cercetătorilor și vizitatorilor.

Dorința Consiliului județean Hunedoara este ca și fosta capitală a provincie romane Dacia, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, ale cărei ruine se află în Țara Hațegului, să fie inclusă pe această listă a Patrimoniului UNESCO. Președintele CJH, Laurențiu Nistor apreciază că acest lucru ar fi o recunoaștere nesperată, dar și un motiv de mare mândrie pentru județul nostru.

De asemenea, bisericile de piatră din Țara Hațegului, cărora li se alătura biserica de la Gurasada, sunt monumente importante ale arhitecturii medievale, care vorbesc despre priceperea meșterilor și despre existența unui anumit grad de civilizație al comunităților de aici. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își așteaptă la rândul său reconfirmarea pentru menținerea în Programul UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri, așa cum se așteaptă ca și Parcul Național Retezat să reintre în lista obiectivelor UNESCO.

În același timp, președintele CJH, Laurențiu Nistor reamintește că UNESCO nu înseamnă doar monumente, natură și știință, UNESCO înseamnă și recunoașterea meritelor unor personalități încă în viață, cu mare rol în păstrarea și promovarea culturii tradiționale. ”Programul „Tezaur Uman Viu” inițiat de UNESCO este continuat de Ministerul Culturii și reprezintă o recunoaștere a contribuției la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Județul Hunedoara are patru personalități cărora li s-a decernat titlul de „Tezaur Uman Viu”: taragotistul Pera Bulz în 2012, meșterul în prelucrarea lemnului și metalului Mircea Lac în 2018, rapsodul popular Cosana Vinca în 2021 și olarul Petru Borza în 2022”, arată Laurențiu Nistor.