”Poveste de iarnă” sub semnul generozității, artei și excelenței

Nu încape loc de îndoială că cele mai frumoase povești sunt cele de iarnă. Sunt acele povești de decembrie, care încep întotdeauna în ziua prăznuirii Sfântului Nicolae, pentru că cele mai fgrumoase povești de iarnă sunt cele ce stau sub semnul generozității, dăruirii și credinței că binele se întoarce întodeauna la cel care-l face, cu bine.

Povestea noastră de astăzi amintește că a fost odată ca niciodată… A fost o seară de 6 decembrie a anului 2017 când, la inițiativa familiei Manuela și Alin Crișan, la Aztek Caffe Petroșani, cafeneaua acestora, o mână de prieteni s-au strâns pentru nu doar pentru a se bucura de încă o seară frumoasă de muzică și poezie, ci și pentru a dărui bucurie și speranță altor oameni cu care viața nu a fost la fel de generoasă.

Câțiva artiști ai Văii Jiului au donat creații plastice pe care iubitorii de artă le-au licitat, în dorința de a-și face lor înșile un minunat cadou de sărbători, iar fondurile astfel obținute au fost gestionate de familia Crișan în scopuri exclusiv caritabile. ”În 2017, fondurile colectate la prima ediție a evenimentului ”Poveste de iarnă” au ajuns la Centrul de îngrijire și asistență socială de la Petrila, dar și la echipa de robotică a Colegiului ”Constantin Brâncuși” de la Petrila și pentru susținerea concertului ”Colind pentru bunicii nimănui” al copiilor de la Clubul Impact din cadrul Școlii gimnazile ”I.G. Duca”. Nu a fost o sumă foarte mare, dar ne-am bucurat că acțiunea noastră a avut un final fericit, lucru care ne-a îndemnat să continuăm acest proiect”, spune Alin Crișan.

Această ”poveste de iarnă” s-a dovedit a fi una de real succes și, an după an, a crescut precum un bulgăre de zăpadă. Rând pe rând, proiectului caritabil i s-au alăturat organizații puternice și implicate în viața comunităților locale din Valea Jiului: Comanderia 32 ”Matei Corvin” Petroșani a OSMTH, Lions Club ”Via Regis” Valea Jiului, Asociația Mistria, Universitata din Petroșani, Asociația ”Fabrica de pian” ș.a. iar numărul tot mai mare de oameni dorinici să participe la acest eveniment a făcut ca spațiul cafenelei Aztek să devină neîncăpător pentru a-i primii pe toți cei interesați.

Așa cum la fel de neîncăpător s-a dovedit a fi și elegantul spațiul al foaierului de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani unde a avut loc, marți, 6 decembrie 2022, ediția a VI-a a evenimentului caritabil ”Poveste de iarnă”. Câteva sute de oameni, din elita economică, politică, socială, educațională și culturală au umplut până la refuz acest spațiu, în dorința de a fi parte a acestei deja emblematice ”Povești de iarnă” pentru comunitatea Văii Jiului. Desigur, organizatorii au pregătit un program cultural-artistic cu adevărat de gală, în care au concertat într-un mod absolut excepțional Corala ”Coralis” a Școlii de muzică ”I.G. Duca” din Petroșani, sub bagheta dirijorală a profesoarei Aida Roșca, actorii Mihai Alexandru și Laurențiu Vlad (care au fost, de altfel, și amfitrionii serii) într-o scenetă de un umor total, talentatul pianist Radu Török (absolvent al Școlii de Muzică ”I.G. Duca” din Petroșani și în prezent elev al Colegiului Național de Muzică ”Dinu Lipatti” din București) precum și remarcabilul pianist Aurelian Epuraș. Momentele artistice oferite de aceștia au fost un minunat dar pentru fiecare dintre cei prezenți, fapt confirmat de necontenite aplauze care au însoțit fiecare reprezentație.

Desigur, nu a lipsit nici la ediția din acest an mult-așteptat licitație de obiecte de artă, cu atât mai mult cu cât și generozitatea artiștilor a fost una peste așteptări, nu mai puțin de 40 de lucrări de artă plastică, fotografică, bijuterii hand-made, dar și obiecte cu valoare sentimentală aparținând unor personalități ale Văii Jiului, fiind donate pentru scopul acțiunii caritabile, asumat de organizatori în acest an: oferirea unui premiu de excelență pentru performanța în educație a celor mai buni liceeni și studenți din Valea Jiului. Au fost licitate, în acest scop, o serie de lucrări aparținând artiștilor: Lili Rub, Ion Barbu, Sorin Oprea, Mirela Cocheci, Dana Tacea, Cristina Șandor, Nicolae Nicoară, Sergiu Vințan, Oana Rotea, Roberta Șerban, Dana Codrea, dar și volume de carte semnate de Marian Boboc și Ulpia Ianina Cupșan Morar sau obiecte valoroase din colecția regretaului notar Liviu Gherghin, ș.a..m.d. Deși toate acestea s-au bucurat de interesul participanților la licitație, cel mai râvnit ”trofeu” al seratei caritabile din acest an s-a dovedit a fi șansa unui concert exclusiv de pian oferit de artistul Aurelian Epuraș.

Cert este că nimeni nu a plecat de la acest eveniment fără să-și fi oferit plăcerea unui cadou de excepție, știind că toate fondurile strânse au ajuns la cei mai performanți dintre tinerii de la liceele Văii Jiului și de la facultățile Universității din Petroșani, premiați chiar în cadrul evenimentului. Aceștia sunt:

  • Radu Alin Păcurar – student al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică de la Universitatea din Petroșani;
  • Robert Șerban Vlad – student al Facultății de Științe de la Universitatea din Petroșani;
  • Florin Ahămoaie – student al Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani;
  • Christa Ungureanu – elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani;
  • Mădălina Dănilă – elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani;
  • Alexandru Albert Radermacher – elev al Colegiului Național de Informatică ,,Carmen Sylva” din Petroșani;
  • Ionuț Damian Dămoc – elev al Colegiului Național de Informatică ,,Carmen Sylva” din Petroșani;
  • Andra Axiniei – elevă a Colegiului Economic ”Hermes” din Petroșani;
  • Tony Gabriel Alexa – elev al Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila;
  • Adina Binaca Turcu – elevă a Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu” din Vulcan;
  • Anca Laura Temelie – elevă a Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni;
  • Liviu Raul Nicoi – elev al Liceului Tehnologic ”Retezat” din Uricani.

Fiecare dintre aceștia au primit din partea organizatorilor, datorită generozității participanților la evenimentul caritabil ”Poveste de iarnă” din acest an un premiu de performanță în valoare de 1500 de lei. De asemenea, a mai fost acordată o bursă socială de 500 de lei/lună pentru o doctorandă a Universității din Petroșani.

O nouă ediție a evenimentului caritabil ”Poveste de iarnă” s-a încheiat cu succes, demonstrând că în comunitatea Văii Jiului generozitatea, prietenia, implicarea socială sunt valori cărora le subscriu din ce în ce mai mulți oameni, așa cum performanța în educație și excelența în artă, sub toate formele de exprimare a acesteia, sunt certitudini. Este suficient doar să le punem laolaltă, pentru a trăi cu toții ocazia și bucuria de a dărui, dăruindu-ne. De aceea, ”Poveste de iarnă” este una dintre cele mai frumoase povești cu și despre oamenii frumoși, talentați și generoși ai Văii Jiului.

Peste ediția a VI-a a acestui eveniment s-a tras cortina, dar povestea merge mai departe!… Pentru a ne putea bucura, cu toții de sărbători fericite!