Taxa pe zahăr 2023 a intrat în vigoare. Modificare TVA la băuturile cu zahăr: Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe de anul acesta

Mai multe modificări la Codul Fiscal au intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023. Printre acestea se regăsește și aplicarea unei cote de TVA standard de 19% pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, în loc de 9% cum a fost până acum.

Vara trecută, în iulie, guvernul a modificat Codul Fiscal, majoritatea schimbărilor intrând în vigoare din 1 ianuarie 2023.

Astfel, băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome vor aplica o cotă de TVA de 19%, față de 9%. În această categorie sunt cuprinse sucurile, nectarurile, apele aromate, berea fără alcool etc. Pentru toate aceste băuturi răcoritoare, din 1 ianuarie plătim în plus cu 1 leu/litru.

Măsura seamănă cu introducerea accizelor la țigări și alcool, fiind menită să îmbunătățească starea de sănătate a românilor. În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport în care atrăgea atenția asupra pericolelor obezității, a cărei prevalență continuă să crească în Europa, îndemnând toate țările să ia măsuri pentru stoparea fenomenului.

Decizia nu vizează doar băuturile, ci și alimentele cu zahăr, întrucât datele statistice arată că românii sunt mari consumatori de zahăr.

Media națională este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Sursa – ziarulunirea.ro