Alcoolul va fi mai scump din 2023: Cu cât vor crește prețurile la vânzare

Asociația producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România vine cu o veste cât se poate de proastă. Se pare că prețurile la alcool se vor majora în acest an, după ce materia primă s-a scumpit chiar și cu 80%. Concret, prețul ar urma să crească cu minimum doi lei pe litru în cazul băuturilor cu o concentrație de peste 40 de grade.„Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie.

De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru”, a declarat Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania, citat de Adevărul.

În urma acestei scumpiri, specialiștii atrag atenţia românilor că numărul speculanţilor care vând alcool contrafăcut ar putea să crească, iar efectele negative ar putea să se resimtă imediat la nivel social. Asta pentru că băuturile alcoolice contrafăcute afectează grav sănătatea persoanelor care le consumă.

Potrivit sursei citate mai sus, creșterea cu 42% a accizei în anul 2013 a dus, în intervalul 2013-2014, la o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%.

În schimb, reducerea cu 30% a accizei în anul 2016 a avut ca rezultat în ultimii șase ani scăderea pieţei nefiscalizate cu circa 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat nu mai puțin de 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piaţa băuturilor spirtoase.

De asemenea, în urmă cu doi ani de zile, contribuţia industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, potrivit cifrelor furnizate de către ANAF. Această sumă a reprezentat o majorare de 48% faţă de anul 2020.

Sursa: impact.ro