Noua Casă 2023: Noutăţi pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă anul acesta

Un plafon de 1,5 miliarde de lei, destinat garantării creditelor imobiliare prin programul „Noua Casă” a fost alocat anul acesta de Ministerul Finanţelor. Finanţarea se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, şi 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.Ministerul Finanţelor estimează că, anul acesta, volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare ar putea creşte faţă de 2022 doar dacă situaţia geopolitică se va stabiliza, iar inflaţia se va tempera, transmite Rador.

Numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi Ilfov în primele 10 luni din acest an a crescut cu 9,16% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, reprezentând un nou record pentru perioada post-decembristă, relevă un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară din România.

„2022 va duce cel mai probabil la înregistrarea unor noi rezultate record pe piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi din punct de vedere al numărului de case şi apartamente vândute, cât şi, posibil, din punct de vedere al numărului de locuinţe finalizate. Astfel, peste 52.000 de locuinţe au fost vândute în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria modernă a pieţei rezidenţiale din România, cu o creştere de 37% a numărului de locuinţe vândute în Capitală şi împrejurimi faţă de 2020, care la rândul său s-a încheiat cu o creştere de 5,3% faţă de 2019”, se arată în raportul realizat de SVN România.

În acelaşi timp, peste 27.000 de noi locuinţe se aflau la începutul acestui an în construcţie în Bucureşti şi zonele limitrofe, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă. Anul curent va aduce astfel un nou record de livrări în cea mai mare piaţă rezidenţială regională din ţară.

Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că în primele şase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuinţe în regiune faţă de perioada similară din 2021.

„2022 a fost un nou an foarte bun pentru piaţa de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creşterii constante a ratei inflaţiei şi a dobânzilor bancare şi a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuinţe noi care se vor finaliza în Bucureşti şi împrejurimi şi implicit mai puţine tranzacţii, ţinând cont şi că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creştere cumulată de peste 53% a numărului de locuinţe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Rezultatele din 2022 au fost obţinute într-un context în care accesibilitatea cumpărării unei noi locuinţe s-a menţinut la un nivel satisfăcător potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania pe baza preţurilor medii şi a statisticilor referitoare la salariul mediu la nivel naţional.

Astfel, în luna septembrie a acestui an erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel naţional pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătraţi utili) în Bucureşti, comparativ cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, marcând o depreciere de 1,5% în ultimele 12 luni marcate un context extrem de nefavorabil.

„Pentru ultimele 12 luni a fost luată în calcul o majorare de preţ de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creştere salarială de 13,8% la nivel naţional, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menţinut stabil. Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra acelaşi apartament în Bucureşti”, arată analiza citată.

Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacţiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanţare bancară.

SVN Romania este o companie activă pe piaţa de consultanţă imobiliară din România şi pe segmentul rezidenţial.

Sursa: dcnews.ro