Decorație prezidențială pentru Florica Zaharia, fondatoarea Muzeului Textilelor din comuna hunedoreană Băița

Revenită acasă, la Hunedoara, după ce o jumătate de viață a activat în Statele Unite ale Americii, la The Metropolitan Museum of Art, în calitate de conservator textile, Florica Zaharia a descis în comuna sa natală, Băița, din județul Hunedoara un inedit și excepțional Muzeu al Textilelor, unde sunt adunate și expuse exponatele unei colecții adunate în ultimele patru decenii, cu pasiune pentru textile, determinare, și expertiză profesională de către Florica si Romulus Nicolae Zaharia, împreună cu fiica lor lor, Ana Teodora Draguș.

Activitatea Floricăi Zaharia în conservarea unui patrimoniu de excepție și munca sa în domeniul cultural nu au trecut neobservate nici publicului care a vizitat Muzeul Textilelor din comuna Băița, așa cum nu a trecut neobservată nici de autoritățile statului. La început de an 2023, Președintele României, Klaus Iohannis a decis să-i confere doamnei dr. Florica Zaharia, fondatoarea Muzeului Textilelor din comuna Băița, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru excelența de care a dat dovadă în întreaga activitate închinată artei.

Distincția i-a fost conferită acesteia în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Culturii Naționale, prilej cu care mai mulți artiști, personalități de seamă și instituții de cultură au fost decorate de către președintele României, Klaus Iohannis.

Muzeul Textilelor este, de fapt, munca de o viață a Floricăi Zaharia și a familiei sale. Aproape 12.000 de piese textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse în toată lumea, dintre care aproximativ patruzeci la sută aparțin culturii românești, iar restul culturilor universale – toate acestea putând fi admirate la Muzeul Textilelor.