Valea Jiului reprezentată cu succes la Memorialul șahist ”Pius Brânzeu”

Municipiul Timișoara a găzduit, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediție a Memorialului șahist ”Dr. Pius Brînzeu”, eveniment sportiv care a reunit 110 șahiști din întreaga țară într-o inedită și strânsă competiție de șah destinată, în principal, tinerilor șahiști din România.

Valea Jiului a fost bine reprezentată la acest eveniment, atât la nivel de jucători, cât și în ceea ce privește structura organizatorică. Astfel, Alin Apostu – antrenorul clubului de șah din Petroșani a îndeplinit calitatea de arbitru al competiției.

Printre rezultatele bune ale sahiștilor din Valea Jiului consemnăm: locul I la categoria de vârstă sub 8 ani pentru Rareș Apostu, reprezentant al municipiului Petroșani în competiție. De asemenea, reprezentantul Petrilei, David Costinaș, a avut o a doua zi de concurs soldată doar cu victorii în toate meciurile disputate iar reprezentantul Lupeniului, Darius Dinea, a obținut o victorie surprinzătoare la un jucător mult mai experimentat de cât el.

Dr. Pius Brînzeu, cel în memoria căruia este organizat acest concurs de șah de la Timișoara a fost director al Spitalului de Urgență din Timișoara, care astăzi îi poartă numele, dar și un pasionat și valoros șahist. Originar din Valea Jiului, dr. Pius Brînzeu s-a născut la Vulcan, în 1911, a studiat medicina la Strasbourg, în Franța și a profesat la Timișoara. În paralel a făcut carieră în șah, fiind președinte de onoare al F.R. Șah și al Comisiei județene de șah Timiș. În perioada 1952-1989 a fost președintele Comisiei județene (Timiș) de șah. În 1956 a înființat Clubul de șah Medicina Timișoara, a cărei echipă a devenit campioană națională (1967, 1976) dar și ulterior.Sub auspiciile sale au fost invitați la Timișoara campionii mondiali Nona Gaprindașvili (Turneu Internațional) și Anatoli Karpov (simultan). A contribuit substanțial la organizarea primului C.M. pentru copii și juniori la Timișoara (1988).