Închirierea garsonierelor sau apartamentelor în blocurile cu risc seismic 1 ar putea fi interzisă. Proiect de lege al Ministerului Dezvoltării

Un proiect de lege care ar putea interzice închirierea spațiilor de locuit în clădirile cu risc seismic 1 a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării.Astfel, proprietarii de garsoniere sau apartamente din clădirile marcate cu bulină roşie nu vor mai putea să dea în chirie imobilele, până la terminarea lucrărilor de reabilitare.

Detalii tehnice despre procesul de consolidare a oferit preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri, Dragoş Marcu.

Dragoş Marcu: Risc seismic există pentru orice clădire, chiar şi pentru cele mai /…/ construite. Un risc seismic important, clasa 1 de risc seismic şi clasa 2 de risc seismic, de fapt, încadrarea în clase de risc seismic se face pe baza unei metodologii, unui cod de evaluare.

Din punct de vedere prevederi şi coduri de proiectare, suntem bine pregătiţi şi în România s-au dezvoltat şi continuă să se dezvolte şi să se îmbunătăţească mereu codurile de proiectare. Există o zonă de evaluare calitativă şi o zonă de evaluare cantitativă. Pentru evaluare e necesar să cunoaştem casa, dacă identificăm planurile iniţiale, care ar trebui să fie în arhiva fiecărei construcţii, transmite Rador.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat, în şedinţa de ieri, 51.477.000 de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ – teritoriale din judeţul Gorj afectate de cutremurele din 13-14 februarie 2023.

De acest sprijin vor beneficia Municipiul Târgu Jiu, Oraşul Tismana, Comuna Arcani, Comuna Runcu şi Comuna Stăneşti, pentru reabilitarea, consolidarea şi reconstruirea a 16 obiective, dintre care: 9 şcoli, 5 licee, o grădiniţă şi o sală de sport.

„Am luat legătura cu prefectul şi autorităţile locale imediat după cutremurul din judeţul Gorj, am dispus trimiterea a doi experţi pentru expertizarea clădirilor, am coordonat cu Ministerul Educaţiei privind situaţie şcolilor cu risc seismic, iar acum, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat fonduri, din Fondul de Rezervă, pentru aceste şcoli.

Siguranţa oamenilor, şi în special a copiilor, este importantă. Concomitent, Ministerul Dezvoltării continuă Programul de consolidare seismică a clădirilor, început încă de anul trecut.” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Sumele au fost solicitate de către Instituţia Prefectului judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj prin iniţierea şi transmiterea unui proiect de hotărâre a Guvernului în vederea alocării sumelor unităţilor administrativ-teritoriale afectate.

Sursa – ziarulunirea.ro