TAXA PE LITORAL 2023: Turiștii vor fi nevoiți să plătească în plus pentru a se relaxa la malul mării

Consilierii locali ai municipiului Mangalia, de care aparțin stațiunile Olimp, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora, au decis introducerea unei noi taxe care va scumpi cazarea.


Consilierii locali din Mangalia au aprobat, în şedinţa ordinară de marţi, 28 martie 2023, mai multe proiecte de hotărâre cu caracter administrativ şi social, dar şi un proiect de hotărâre care se referă la taxa specială de staţiune, se arată într-un comunicat al Primăriei Mangalia.

Astfel, începând din acest an, taxa de staţiune va fi percepută de la turişti şi de către persoanele fizice care deţin camere de închiriat, în scop turistic. Conform noilor modificări aduse Hotărârii existente a CL Mangalia, care stabileşte taxa de promovare turistică şi implicit taxa de staţiune, persoanele fizice care nu deţin certificate de clasificare şi realizează venituri din închirierea în scop turistic a spaţiilor deţinute în propria locuinţă, au obligaţia de a percepe taxa de staţiune în cuantum de 5 lei/zi/persoană adultă. Respectivele persoane fizice vor depune declaraţia-decont, însoţită de Declaraţia 212, la Compartimentul Autorizare şi Control Agenţi Economici din cadrul Primăriei Mangalia.

Din 2023, taxa de dezvoltare şi promovare turistică va fi de 15 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflaţiei pentru persoanele fizice care deţin certificat de clasificare eliberat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, iar pentru complexurile hoteliere valoarea va fi de 25 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflaţiei.

O nouă taxă și în Mamaia

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

Sursa – ziarulunirea.ro