În județul Hunedoara se remarcă patrioți convinși că ”neamul este etern prin cultul eroilor”!

”Neamul este etern prin Cultul Eroilor!” Deviza inspirată de Regina Maria, care a fost adoptată de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” rămâne și astăzi un îndemn de cinste și onoare pentru patrioții care duc mai departe misiunea păstrării vie a memoriei înaintașilor care, cu eroism, și-au dat viața pentru neam și pentru țară în Marele Război al Reîntregirii dar și, mai apoi, în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Reuniți în cadrul Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” (ANCERM), oameni cu respect pentru istoria națiunii române, cu spirit organizatoric dar mai ales cu inimă deschisă onorează memoria eroilor români, urmând îndemnul Reginei Maria, cea care în 1921 a inițiat mișcarea asociativă cunoscută sub numele de ”Cultul Eroilor”. În județul Hunedoara, ANCERM este condusă de pasionatul istoric și înflăcăratul patriot Ioan Dorel Șchiopu, care și-a propus să-i aducă în rândurile acestei asociații pe toți cei care, în opinia sa, trebuie să aibă această misiune de suflet de a păstra vie memoria eroilor români din toate timpurile. ”Multă vreme, datorită implicării în activitățile ANCERM a ofițerilor rezerviști, cărora le mulțumim pentru că cinstesc și în acest fel uniforma militară și Armata Română, s-a creat ideea greșită că Asociația ”Cultul Eroilor – Regina Maria” este una rezervată foștilor militari. Și mie îmi spun prietenii, mai ales de când am fost ales să conduc filiala județeană Hunedoara a ANCERM, că n-au știut că am fost ofițer. Le răspund, firesc: nu, nu am fost ofițer ! Adevărul este că Asociația ”Cultul Eroilor – Regina Maria” este o asociația deschisă tuturor celor pentru care sentimentele de patriotism, de naționalism, de cult al istoriei și respect față de eroii națiunii române nu sunt desuete, tuturor celor care cred că pot duce mai departe misiunea acestui necesar cult al eroilor, prin care, așa cum spunea Regina Maria, neamul românesc rămâne etern”, spune Dorel Șchiopu, președintele filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”.

De altfel, acesta a lansat o invitație către toți profesorii de istorie și către preoții ortodocși, să se alăture acestei asociații, considerând că acestora le revine, chiar și numai din punct de vedere profesional, îndatorirarea de a duce mai departe, în comunitățile locale și, mai ales, în rândul tinerilor, adevărata istorie și credință a națiunii române și onorantul cult al eroilor neamului românesc.

În perspectiva reuniunii anuale a Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, în multe din organizațiile locale ale acestei asociații au loc în această perioadă adunări generale, inclusiv de alegeri, pentru desemnarea noilor lideri. De curând, o astfel de sesiune de alegeri a avut loc la Deva, acolo unde ființează una dintre cele mai importante organizații din cadrul ANCERM Hunedoara. Potrivit informațiilor primite din partea lui Dorel Șchiopu, la cârma organizației din Deva a fost ales un valoros dascăl, prof.dr. Dorin Petresc, reputat istoric și un desăvârșit patriot. Din noul Birou Executiv mai fac parte: col. (r) Mircea Constantinescu – vicepreședinte, col. (r) Sebastian Bârsan – secretar executiv, Ilie Popa și col (r). Constantin Davidescu – membrii. ”Așa cum am avut bucuria de a-l cunoaște pe domnul Dorin Petresc, am deplina convingere că prezența domniei sale în fruntea ANCERM Deva este una uriaș câștig nu doar pentru această organizație, ci pentru tot ceea ce înseamnă Cultul Eroilor. Îi mulțumesc pentru implicare și sper că împreună vom face multe activități frumoase prin care să țimen vie flacăra bravilor noștri eroi”, spune Dorel Șchiopu.

La rândul său, isoricul prof.dr. Dorin Petresc spune că alegerea în funcția de președinte, pentru municipiul Deva, al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, este una absolut onorantă. ”Împreună cu noua echipă din biroul executiv al asociației municipale Deva, ne vom conjuga eforturile pentru a păstra nestinsă memoria eroilor și martirilor care s-au jertfit pentru țară”, a declarat Dorin Petresc, președintele ANCERM Deva.

Și la Uricani, în Valea Jiului, au avut loc alegeri pentru desemnarea conducerii organizației locale. Aici, apreciatul preot ortodox Petrache Crețu a fost ales în calitarea de președinte de onoare, inginerul Daniel Vasile Moraru în funcția de președinte, Cristian Săvulescu (consilier juridic la Primăria Uricani) în calitate de vicepreședinte, teologul Marius Maricel Bașta în funcția de secretar, iar profesorul Petre Udrea și Andrei Calotă, împruenă cu ofițerul în rezervă Adam Dinea, completează structura comitetului director.

La sesiunea de alegeri a Organizației ANCERM Uricani au fost prezenți și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, dar și viceprimarul localității, Corneliu Braia. ”Orașul Uricani este o vatră de istorie în care spiritul eroilor ostași români care au luptat pe frontul Primului Război Mondial, este pururea viu în amintirea noastră. Îi omagiem an de an la monumentul ridicat în onoarea lor pe Muntele Tulișa, un loc sfințit cu sângele bravilor ostași români dar și cu cel al multor uricăneni care li s-au alăturat în lupta pentru idealul unității naționale. Primăria orașului Uricani a fost, este și rămâne un susținător al tuturor celor care respectă memoria bravilor noștri eroi, iar Asociația Cultul Eroilor este un simbol în această direcție”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Și la Brad au avut loc alegeri pentru desemnarea unui nou birou de conducere al organziației locale a ANCERM. Aici, în calitatea de președinte a fost desemnată Cerasela Liliana Ilieș, șefa Cercului Militar de la Unitatea Militară din Brad. În calitatea de vicepreședinte a fost ales profesorul de istorie Bogdan Bălănean de la Școala Gimnazială „Horea Cloșca și Crișan”, în cea de secretar , preotul militar Constantin-Marcel Turean de la Unitatea Milutară din Brad. Biroul Executiv al organziației locale ANCERM Brad este completat de profesorul de istorie și muzeograful Cătălin Rișcuța (de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva), de colega acestuia Adriana Adam – muzeograf dar și de Bianca Leucian, profesor și  redactor al cotidianului local „Zarand”.

În perioada următoare vor avea loc sesiuni de alegeri și la alte organizații locale ale ANCERM din județul Hunedoara. Adunarea Generală a Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” este programată să se desfășoare în 22 aprilie 2023, la Deva.