Finanțare de 2.400.000 euro, din PNRR, pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa

În cadrul ”Ofernsivei Culturale” declanșate de Consiliul județean Hunedoarea, promovarea unor repere turistice de mare valoare istorică și culturală de pe teritoriul județului Hunedoara, au o relevanță aparte.

Spre exemplu, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa – cele două capitale antice, cea a Regatului Dac și cea a Daciei Romane, fiecare cu o semnificație deosebită pentru formarea noastră ca popor, sunt ambele situate în județul Hunedoara, la mai puțin de 100 de km distanță una de cealaltă. Sarmizegetusa Regia este deja un sit istoric emblematic și o destinație turistică consacrată. În curând, după cum informează Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, prin investițiile făcute, toată zona cetăților dacice din Munții Orăștiei va fi reconfigurată, drumurile de acces și semnalizarea îmbunătățite. De asemenea, noul Muzeu al Civilizației Dacice din Orăștie, un muzeu construit practic de la zero printr-o investiție consistentă a Consiliului Județean Hunedoara va fi un obiectiv științific, istoric și turistic, mărind considerabil atractivitatea zonei.

Eforturile Consiliului Județean Hunedoara de a valorifica potențialul istoric, cultural și turistic al județului sunt completate de un nou proiect pentru care administrația județeană a obținut o finanțare considerabilă prin PNRR, în valoare de 2.400.000 de euro. Costel Avram spune că banii vor fi investiți la fosta capitală a Daciei Romane, cu numele complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. ”Aici va fi construită o clădire destinată spațiilor muzeale, anexe și acces în situl arheologic, care va pune și mai mult în valoare complexul existent. Toate aceste eforturi își vor arăta rezultatele în timp. Cei care vor vizita județul Hunedoara vor avea posibilitatea să vadă monumente reabilitate, pe rute turistice și culturale bine definite, efectul fiind evident – mărirea numărului de zile petrecute în județ! Este cel mai mare proiect de reconfigurare economică a județului Hunedoara de după 1989, coordonat de echipa PSD aflată la conduderea Consiliului Județean Hunedoara și avându-l ca președinte pe Laurențiu Nistor”, a declarat Costel Avram, administratrorul public al județului Hunedoara.

Obiectivul investițiilor de la Ulpia Traia Sarmizegetusa este acela de a valorifica în mod durabil acest obictiv de patrimoniu, dar și de a crește atractivitatea unor destinații turistice selectate în urma dezvoltării celor 12 rute turistice și culturale temetice din România și crearea de noi locuri de muncă în domeniul turismului.

Proiectul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana urmează să fie implementat până la finalul anului 2026.