Expoziție de promovare a sitului dacic Sarmizegetusa Regia la Deva Shopping City

Situl dacic de la Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi promovat ca destinație turistică și în acest an, în cadrul unei inedite expoziții găzduită în luna mai de centrul comercial Deva Shopping City din municipiul Deva. Evenimentul este organizat de Consiliul județean Hunedoara, prin intermediul Direcției Generale de Administrare Monument și Promovare Turistică a județului Hunedoara și administrația centrului comercial din Deva.

Tema expoziției are în atenție ca principal subiect cetatea dacică SARMIZEGETUSA REGIA și are ca scop popularizarea acestui obiectiv în rândul publicului. Este a doua expoziție organizată de DGAMPT la Shopping City Deva, ediția din 2022 fiind un real succes.

Potrivit directorului general al DGAMPT Hunedoara, Radu Barb, cu această ocazie se vor desfășura acțiuni de informare prin distribuirea de pliante și broșuri gratuite. De asemenea, vor fi expuse fotografii de tip tablou reprezentative pentru civilizația dacică, replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei dacice koson și alte obiecte reprezentative.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând, din punct de vedere valoric, grupei A de monumente istorice – monumente istorice de valoare națională sau universală. Situl cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Expoziția va fi deschisă între 8 și 21 mai 2023 și, evident, vizitarea acesteia este gratuită și binevenită.