Realitate augmentată și reconstituiri 3D, oferta de 1 mai în situl de la Sarmizegetusa Regia

Realitate augmentată și reconstituiri 3D – asta pot vedea vizitatorii care în data de 1 mai vor călca pragul sitului arheologic Grădiștea de Munte-Samizegetusa Regia.

Evenimentul își propune să ofere o imagine clară asupra construcțiilor monumentale din zona sacră a Sarmizegetusei Regia. Astfel, vizitatorii pot admira reconstituiri ale construcțiilor de cult realizate cu ajutorul unui echipament special pus la dispoziție de specialiștii din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate aplicații cu reconstituiri 3D ale zonei sacre de la Sarmizegetusa Regia, aplicații ce conțin imagini 3D și descrierea unor artefacte care au fost descoperite de-a lungul timpului în urma cercetărilor arheologice.

Ruinele de pe Dealul Grădiștii atrag anual zeci de mii de vizitatori datorită importanței vestigiilor care se găsesc aici. În a doua parte a epocii fierului aici s-a dezvoltat cea mai mare așezare din perioada respectivă, documentată până în prezent pe teritoriul României. Sarmizegetusa Regia a reprezentat centrul politic, administrativ și religios al regatului dacic, fiind totodată și reședința ultimului rege al dacilor, Decebal.

Evenimentul ”1 Mai la Sarmizegetusa Regia” este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.