Mulți chemați, dar destul de puțini aleși la Bursa generală a Locurilor de Muncă din județul Hunedoara

Potrivit celor mai recente date statistice comunicate de Agenția Județeană pentru Ocupare și Formare Profesională (AJOFM) Hunedoara, în evidențele de șomaj sunt înregistrate un număr de 6.016 șomeri, dintre care doar 1.852 beneficiază de ajutorul de șomaj. Astfel, chiar dacă rata șomajului este în ușoară scădere de la începutul anului, încă sunt destul de multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

În egală măsură, anunțurile firmelor și companiilor aflate în căutare de angajați nu sunt nici ele puține, astfel că soluțiile de corelare a cererii și ofertei de muncă trebuie căutate și susținute de agenția guvernamentală îndrituită să facă și acest lucru. Din fericire, la nivelul județului Hunedoara, echipa AJOFM derulează, în mod constant, o serie de programe de conversie profesională pentru șomeri, o serie de întâlniri cu mediul de afaceri pentru a identifica nevoile pieței muncii și, mai ales, calificările și competențele pe care angajatorii le solicită. Periodic, sunt organizate și întâlniri față în față între ofertanții de job-uri și cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

O astfel de oportunitate a constituit-o și Bursa Generală a Locurilor de Muncă, desfășurată în cadrul unei acțiuni derulate de ANOFM la nivel național, în data de 12 mai 2023. În județul Hunedoara, aceasta a avut loc simultan la Deva, Petroșani și Orăștie, unde cei 68 de agenți economici participanți, din cei 149 de angajatori contactați de reprezentanții agenției au ofertat nu mai puțin de 519 locuri de muncă. Dintre acestea, cele mai multe au fost disponibile pentru participanții la Bursa Locurilor de Muncă de la Orăștie – 245, alte 198 pentru cei de la Deva și încă 76 pentru cei de la Petroșani.

În ceea ce privește persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul participanților la această ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă din județul Hunedoara a fost de 520. Cei mai mulți au fost prezenți la locul de desfășurare a evenimentului din Valea Jiului, unde au venit 248 de persoane, în timp ce la Deva au participat 210 persoane iar la Orăștie 62 de persoane.

La Bursa Locurilor de Muncă de la Deva, care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean a fost prezent și prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian împreună cu deputatul Vetuța Stănescu.

„Bursa locurilor de muncă reprezintă oportunitatea prin care se întâlnesc angajatorii cu potențialii angajaţi, este locul în care cererea se întâlnește cu oferta, iar participanții pot astfel să creeze plusvaloare pentru piața muncii locală și pentru economia românească. Mesajul meu este următorul: există suficiente oferte de muncă, însă multe dintre ele sunt neacoperite. Important este să știți că există posturi disponibile, să știți că vă puteți califica pe piața muncii existente și că un loc de muncă vă va îmbunătăți calitatea vieții” a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Din păcate și de această dată s-a dovedit că cererea și oferta de pe piața muncii în județul Hunedoara nu este ușor de interconectat. Astfel, potrivit directorului executiv al AJOFM Hunedoara, Angelica Tomuța, doar 99 de persoane au fost selectate în vederea angajării, dintre care 16 au fost angajate pe loc, 12 la Deva și alți 4 la Petroșani. În schimb, la Orăștie, cu toate că au fost ofertate cele mai multe locuri de muncă, nu a fost făcută nici o angajare. Agenţia va monitoriza, după un interval de 30 de zile, câte dintre persoanele selectate au fost efectiv încadrate în muncă.

Chiar și așa, derularea unor astfel de evenimente reprezintă un mediu propice pentru conexiuni valoroase între angajatori și candidați, dar și încă un instrument util pentru echipa AJOFM Hunedoara de a evalua piața muncii și de a derula programe de reconversie profesională în corelare directă cu aceasta.