ASTĂZI| Profesorii intră în GREVĂ de avertisment, între orele 11:00 și 13:00: Cursurile elevilor suspendate, examenele în pericol

Federațiile sindicale din Educație organizează, astăzi, între orele 11:00 și 13:00, grevă de avertisment și au anunțat că în acest interval nu vor avea loc activități cu elevii.

Cadrele didactice trebuie, însă, să fie prezente în școală, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheați.

Potrivit sindicaliștilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunțat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

Dascălii au făcut marți anunțul legat de greva de avertisment, care „paralizează” temporar sistemul de învățământ.

”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Greva generală, din 22 mai 2023

Sindicaliștii amenință că vor intra în grevă generală de luni, 22 mai, dată la care ar urma să fie votate în Senat legile Educației.

Pentru declanșarea grevei generale s-au pronunțat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din învățământ.

”Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai”, a mai declarat Marius Nistor.

”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Este prima grevă generală care se declanșează la final de an școlar, au precizat reprezentanții sindicatelor, care au subliniat că examenele naționale susținute de absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a „ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.

O „premieră” nedorită: Prima grevă generală după 18 ani

Totodată, ar putea fi prima grevă generală după 18 ani.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, marți seară, potrivit news.ro, că speră că nu se va ajunge la grevă generală. Astfel, miercuri, va avea noi discuții cu sindicaliștii.

”Eu fac apel la cadrele didactice (…) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”, a mai spus Ligia Deca.

Sursa: gandul.ro