Invitație în Straja, la Hramul Schitului ”Sfinții Impărați Constantin și Elena”

La finalul acestei săptămâni, mai exact în data de 21 mai 2023, odată cu sărbătoarea creștință a Sfinților Constantin și Elena, credincioșii din Valea Jiului prăznuiesc și Hramul schitului ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din stațiunea turistiucă Straja Lupeni.

Evenimentul va fi marcat și în acest an la schitul din munte, în cadrul unei slujbe religioase oficiate de părintele Dimitrie Ivașco, împreună cu un sobor de preoți care vor fi prezenți la praznicul ce marchează hramul acestui schit ortodox din Munții Vîlcanului.

Schitul de la Straja și Biserica ortodoxă din lemn, au fost ridicate aici la finalul anilor 90, cu sprijinul aceluiași Emil Părău, omul de numele căruia de leagă primii pași în transformarea satului de vacanță de Straja în stațiune turistică. Biserica are două hramuri, unul din tre acestea fiind ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Edificiul religios este construit în formă de navă, pe fundaţie de beton, are lungimea de 10 m şi lăţimea de 7,5 m. Catapeteasma este din lemn de paltin, sculptat cu Sf. Apostoli şi Cina cea de Taină sus, îngeri şi Maica Domnului pe Uşile împărăteşti şi diaconeşti. Lângă catapeteasmă, pe peretele nordic, este sculptată în mărime  naturală Sf. Muceniţă Varvara, ocrotitoarea minerilor. În partea vestică a naosului se afla balconul pentru cor, susţinut de patru stâlpi din lemn împodobit cu sculptură, dar şi cu o cruce mare sculptată, care se înalţă de la pardoseală până în partea superioară a balconului. Aceasta este crucea pe care, an de an, în Vinerea Mare credincioșii o poartă pe umeri din centrul municipiului Lupeni, până la Schiotul Straja, în procesiunea cea mai lungă din lume (9 km) a ”Drumului Crucii, procesiune care reconstituie drumul Mântuitorului, pe muntele Golgotei, spre răstignire.

Pentru credincioșii din Lupeni și din toată Valea Jiului care doresc să participe la prăznuirea hramului Schitului Straja, cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, administrația locală a municipiului Lupeni, prin operatorul desemnat în administrarea instalațiilor pe cablu din stațiunea Straja, pune la dispoziție transportul gratuit cu telegondola pe toată durata zilei de 21 mai 2029, în intervalul orar 9,00-16,00.

Celebrarea hramului bisericii de la Schitul Straja, în ziua praznicului Sfinților Împărați Constantin și Elena face parte și din calendarul activităților turistice al stațiunii Straja Lupeni.