Specialiștii INSEMEX cercetează cauzele exploziei de la Crevedia

Deflagrațiile cisternelor de GPL de la Crevedia, soldate cu 58 de victime, din care două decese și alți 56 de răniți, precum și imense pagube materiale, sunt acum în analiza organelor de anchetă ale statului român.

Printre cei chemați să cerceteze, să analizeze și să stabilescă posibilele cauze tehnice ale exploziilor se numără și de această dată specialiștii din cadrul Institului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, singura entitate profesională din România abilitată în acest scop.

Potrivit directorului general al instituției, dr.ing. George Artur Găman, o echipă de specialiști ai INSEMEX Petroșani se află încă de luni, 28 august 2023 la Crevedia, unde împreună cu reprezentanții Parchetului, participă la prelevarea de probe în cadrul anchetei deschise după acest nefericit incident.

Încercăm să identificăm toate probele materiale, respectiv resturi de la utilajele și echipamentele care au fost disipate ca urmare a producerii exploziei. Indicăm pe cele care ni se par relevante a fi transmise în laboratoarele de specialitate ale institutului în vederea expertizarii. Ulterior, coroborat cu declarțiile martorilor și cu eventuale simulări computerizate pe care le vom efectua să identificăm ipotezele, să le analizăm și să stabilim cea mai probabilă cauză de producere a exploziei”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX.

Ulterior, parte din probleme prelevate de la fața locului vor ajunge în laboratoarele INSEMEX de la Petroșani, unde vor fi analizate iar pe baza expertizei realizate de specialiști din cadrul institutului va fi înaintat către Parchet și celelalte instituții abilitate, un raport privind cauzele care au stat la baza acestei tragedii.