Patrioții români sunt așteptați duminică, 10 septembrie, la Serbările Naționale de la Țebea

”Trăiască duhul lui Iancu, trăiască moțul între moți!”

Sunt cuvinte care vor răsuna din nou duminică, 10 septembrie 2023, în Panteonul de la Țebea, locul în care-i doarme somnul de veci Avram Iancu, marele patriot al tuturor românilor.

Marele erou transilvănean, Avram Iancu, va fi comemorat, iar manifestările închinate memoriei sale se vor organiza, așa cum este tradiția, în a doua duminică a lunii septembrie.

Serbările Naționale de la Țebea au ca scop omagierea „Crăișorului munților”, precum și promovarea complexului de monumente. Panteonul Moților este, probabil, cel mai reprezentativ pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru libertate și apărare ale poporului român. Aici se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților împotriva nedreptății sociale, pentru eliberare și unitate națională.

Mii de oameni sunt aşteptaţi să ia par­te, pe parcursul zilei de duminică, 10 sep­tembrie, la ediţia din 2023 a Ser­bărilor Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se marchea­ză 151 de ani.

Evenimentul este organizat de Con­si­liul Județean Hunedoara, Direcția Gene­rală de Administrare Monumente și Pro­movare Turistică a Județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și administrația publică din Baia de Criș. Ceremonialul militar revine în sarcina Instituției Prefectului Județul Hunedoara, împreună cu Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din Brad.

Manifestările comemorative vor de­bu­ta duminică dimineața (ora 10:30) la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu. Programul manifestării mai cuprinde depuneri de coroane de flori la mormântul acestuia, evocări istorice, diverse alocuțiuni și defilarea gărzii de onoare. De la ora 14:30, pe scena în aer liber vor urca nume importante ale folclorului româ­nesc, într-un spectacol realizat de Elise Stan, manageriat de Ciprian Roman și mo­derat de Iuliana Tudor, ce va fi trans­mis în direct pe televiziunea naţională. Vor încânta publicul maeștri ai tarago­tului (Ionel Coza, Pera Bulz, Alin Joldeș, Cosmin Marta, Adrian Lucaci) și An­sam­blul Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor prof. George Cîlțea, core­grafie sem­nată de Cătălin Bălan. Regalul fol­cloric va fi completat de îndrăgiții Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adrian Stanca, Gheorghe Călțun Brancu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Adriana Irimieș, Vlad Lință, Ilie Caras, Petronela Popa, Gabriel Treteag, Maria Chivu, Dorinel Pârvoni și Mihai Teacă.

Avram Iancu a fost unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania și făcea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj și conducătorul cetelor înarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni.”Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, iar trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.