”Mama Emia” – Paulina Popa, doamna poeziei hunedorene, sărbătorită la 70 de ani de viață dedicată culturii

Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” din municipiul Deva a găzduit vineri, 15 septembrie 2023, un eveniment cultural memorabil, dedicat poetei Paulina Popa, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sub genericul ”„Paulina Popa – eternitatea poeziei”, manifestarea a dat prilej unui numeros public, prieteni ai sărbătoritei, pasionați de poezie, iubitori de cultură să fie prezenți și să-și manifeste prietenia față de omul de cultură Paulina Popa.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva i-a acordat doamnei Paulina Popa o Diplomă de Excelență pentru importanta sa contribuție la dezvoltarea și afirmarea literaturii, culturii și vieții spirituale hunedorene. În plus, două elegante buchete de flori i-au fost înmânate distinsei personalități a vieții culturale hunedorene din partea președintelui Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și din partea administratorului public Costel Avram.

”Născută pentru a ne aduce bucuria slovei bine ticluite, hărăzită cu talent literar, plină de dăruire față de tot ce înseamnă viață culturală, adevărat om de cultură, Paulina Popa a fost, este și, ne dorim din tot sufletul, să fie și de acum înainte un ferment viu al literaturii hunedorene pe care a slujit-o decenii la rând. Chiar dacă au trecut ani buni de la primele volume semnate Paulina Popa, tinerețea sufletului ei este mai vie ca oricând, talentul și inspirația ei ne aduc noi și noi volume. Toate acestea sunt daruri pe care Paulina Popa ni le oferă cu generozitate, cu căldura sufletului, cu prietenia ei sinceră. Îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru afirmarea culturală a județului Hunedoara, îi mulțumim pentru frumusețea poeziilor sale, pentru entuziasmul cu care participă la viața bibliotecii noastre, pentru implicarea ei în atâtea proiecte culturale cărora ne-am străduit să le dăm viață”, a spus, în mesajul său, prezentat în cadrul evenimentului, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Ac esta a evidențiat faptul că, de ani buni, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” esteo a doua casă a Paulinei Popa, o casă primitoare și plină de căldură, o casă care a avut mereu poarta deschisă pentru ea și pentru toți scriitorii hunedoreni pe care biblioteca îi apreciază, îi sprijină și de a căror colaborare se bucură împreună cu toți iubitorii de cultură din județul Hunedoara..

”Astăzi, am fost împreună noi, toți cei care o iubim pe Paulina Popa, ca s-o felicităm la zi aniversară, să-i urăm încă mulți ani în care să ne bucure cu lumina slovei sale pline de har. Să fie mereu la fel de tânără și plină de generozitate, să ne dăruiască frânturi de frumos, de lumină, de prietenie”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

Pentru tot ceea ce a dăruit culturii, literaturii, vieții spirituale hunedorene, cei invitați la acest eveniment de suflet, au rostit cuvinte de apreciere la adresa Paulinei Popa, cunoscută în lumea literară drept ”Mama Emia”, titlu care evidențiază legătura sa sufletească cu editura pe care a fondat-o și care a devenit încă un etalon al calității în cultura literară hunedoreană. În mod firesc, din zeci de glasuri și tot atâtea inimi, au răsunat pentru Paulina Popa, acordurile cântecului „La mulți ani!”, cântat la unison de cei prezenți, alături de îndrăgitul interpret de muzică populară Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

La evenimentul organizat de biblioteca județeană a venit și de această dată un număr mare de prieteni ai Paulinei Popa, scriitori, oameni de cultură, într-un gest firesc de recunoștință, la ceas aniversar, față de întreaga contribuție a Paulinei Popa la dezvoltarea culturii din județul Hunedoara. Au rostit cuvinte emoționante de apreciere la adresa sărbătoritei nume cunoscute ale vieții literare hunedorene, întreaga atmosferă degajând multă emoție și bucurie. Iar la final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa, pe unele din cele mai recente volume de versuri ale acesteia.

La mulți ani, frumoși și creativi, Paulina Popa!