„ScubaRes 2023”, stagiu de pregătire salvaspeo în județul Hunedoara

Scafandrii de peșteră și de mare adâncime, care activează în structurile Salvamont-Salvaspeo din județele Cluj, Harghita, Mureș, Hunedoara și Gorj, au desfășurat în aceste zile un stagiu de pregătire în județul Hunedoara. Stagiul anual profesional, desfășurat în perioada 14-16 septembrie 2023 a fost organizat de către ANSMR – Salvamont România, în parteneriat cu Serviciile Publice Județene Salvamont-Salvaspeo Mureș și Hunedoara.

În cadrul stagiului profesional, a avut loc și exercițiul „ScubaRes 2023” de testare a echipamentelor și a capacității la intervenție a scafandrilor Salvaspeo din cele cinci județe, la care au fost invitați să asiste reprezentanții instituțiilor care colaborează operațional cu structurile Salvamont-Salvaspeo. Acesta s-a desfășurat la barajul de acumulare de la Gura Apelor din Retezat.

Cu acest prilej, au fost expuse echipamentele folosite de serviciile Salvamont în cazul unor intervenții acvatice și subacvatice. De asemenea, au fost prezentate și testate drone aero pentru căutare la suprafața apei, drone subacvatice, detectoare subacvatice de victime, scubajeturi și alte echipamente de ultimă generație folosite pe plan mondial în activitatea de salvare acvatică și subacvatică.

La eveniment a fost prezent și Ion Bădin, vicepreședinte al Consiliul Județean Hunedoara, în subordinea căruia se află Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara. Acesta a apreciat, la finalul exercițiului de salvare „ScubaRes 2023” că salvatorii montani și scafandrii din structurile Salvaspeo își onorează cu cinste misiunea de căutare și salvare de vieți. ”Felicit Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, pentru găzduirea în cele mai bune condiții a acestui stagiu profesional, cât și pentru implicarea în acțiunile de promovare a județului și a zonei montane de la noi. I-am văzut, astăzi, la „lucru” pe scafandrii de peșteră și de mare adâncime care activează în structurile Salvamont-Salvaspeo din județele Cluj, Harghita, Mureș, Hunedoara și Gorj, în cadrul stagiului anual de pregătire profesională găzduit, în aceste zile, în județul nostru și pot să spun, cu mâna pe inimă, că salvatorii montani și scafandrii din structurile Salvaspeo își onorează cu cinste misiunea de căutare și salvare de vieți”, a declarat Ion Bădin, vicepreședinte al CJH.

Activitatea de salvare-căutare subacvatică desfășurată de către structurile Salvamont – Salvaspeo se face în baza Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor și organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic. Întrucât în unele județe din țară nu există alte structuri care să aibă scafandri de intervenție, acțiunile de căutare-salvare se fac de către scafandrii serviciilor Salvamont-Salvaspeo chiar daca evenimentul este in afara zonei montane.
Credit foto Salvamont Romania.