Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, își păstrează statutul de sit UNESCO

Teritoriul Țării Hațegului își menține recunoașterea UNESCO până la viitoarea misiune de revalidare ce va avea loc în 2026.

În cadrul celei de-a X-a Conferințe a Geoparcurilor Internaționale UNESCO ce a avut loc la Marrakesh, între 7 și 11 septembrie, Geoparcul Țara Hațegului a primit oficial diploma care atestă păstrarea statutului UNESCO.

Această recunoaștere relevă efortul constant pe care Universitatea din București, prin echipa de management, autoritățile și toți partenerii locali îl depun pentru ca  Țara Hațegului să fie un teritoriu de dezvoltare, de referință nu numai la nivel local și național, ci și internațional. Suntem unul dintre geoparcurile cu experiență în Rețeaua Geoparcurilor, ținând cont de faptul că este primul teritoriu din România care a primit recunoașterea de geoparc internațional încă din anul 2005. Acest fapt ne obligă să ne autodepășim în permanență și să rămânem un reper important în ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale, educația, voluntariatul și promovarea geoștiințelor. Țin să le mulțumesc tuturor celor care ne susțin, instituții sau membri ai comunităților locale și care au contribuit la păstrarea acestui statut internațional onorant pentru România și pentru județul Hunedoara, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Fiecare Geoparc Internațional UNESCO membru în Rețeaua Globală a Geoparcurile trece printr-o misiune de revalidare care are loc o dată la patru ani și este un proces complex. În cazul Țării Hațegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului trecut și a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experți independenți, dr. Manfred Kupetz din Germania și Bojan Režun din Slovenia. Cei doi au întocmit un raport care a fost validat de Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO, însă decizia finală de validare a aparținut Biroului Executiv al UNESCO întrunit în sesiunea sa din primăvara acestui an.

Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO dar și progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani. Printre criteriile urmărite se numără conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural, managementul teritoriului și colaborarea cu instituțiile și implicarea comunităților locale în dezvoltarea durabilă a teritoriului în concordanță cu obiectivele Agendei 2030, activitățile de educație și cercetare științifică, promovarea geoturismului și parteneriatele locale, naționale și internaționale.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este primul teritoriu din România care a obținut prestigioasa recunoaștere internațională. Din 2022, Ținutul Buzăului a fost acceptat în Rețeaua Globală a Geoparcurilor devenid cel de-al doilea geoparc internațional UNESCO din România. Alte trei teritorii, Oltenia de sub Munte, Carpaterra și Dobrogea Chimerică se află în diverse stadii de pregătire a dosarului pentru a obține recunoașterea internațională în cadrul Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri.