Chipuri ale războiului din Afganistan relevate la Deva, într-o expoziție cu lansare de carte semnată de jurnalistul Ilie Pintea

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Japan Tobacco International, organizează în ziua de 29 septembrie 2023, ora 1700, la Galeria Națională de Artă FORMA din Deva, un eveniment editorial care, cu siguranță, va produce o puternică emoție celor prezenți. Acesta îl va aduce în atenție pe jurnalistul Ilie Pintea, autor al unui emoționant ”jurnal de front” cuprins între paginile unei cărți și în câteva zeci de imagini adunate într-o expoziție.

Managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Ioan Sebastian Bara arată că, nume binecunoscut și apreciat de către ascultătorii fideli ai postului de radio România Actualități, jurnalistul Ilie Pintea se dovedește a fi nu doar un excelent corespondent pentru județul Hunedoara pe care îl cunoaște, îl iubește și îl promovează, ci și un autentic reporter de război. Prezent pe frontul din Afganistan unde a însoțit, începând din anul 2013, trupele române, Ilie Pintea a petrecut zile și nopți în inima operațiunilor alături de militarii noștri, iar toate impresiile, tot ce a văzut, a simțit și a trăit a adunat între copertele unei impresionante cărți intitulate Afganistan – chipuri ale războiului, carte apărută în anul 2021.

Cu această carte, jurnalistul se va prezenta în fața publicului din județul Hunedoara care va putea afla informații impresionante, emoționante despre activitatea militarilor români pe teatrul afgan de operațiuni, dat fiind că Ilie Pintea a însoțit de cinci ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. Impresiile au fost imortalizate în sute de fotografii pe care, în baza militară de la Kandahar, jurnalistul le-a prezentat într-o sugestivă expoziție de fotografie vernisată chiar de Ziua Naţională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forţei „Inimi Neînfricate” (Brave Hearts), căzut la datorie într-un atac cu mașină-capcană. Acestui erou, căruia Ilie Pintea i-a purtat o caldă prietenie, îi este dedicată și cartea-document ce se va prezenta la Deva.

De altfel, expoziția omonimă a mai fost vernisată la Los Angeles, la Institutul Cultural Român din București, la Centrul de Presă al Radio România și la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Ilie Pintea a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării pentru activitatea desfăşurată în teatrul de operații din Afganistan, alături de militarii români.

În plus, redactorul-șef al publicației „Ziarul Exclusiv”, jurnalistul Tiberiu Vințan, va vorbi despre colegul său de breaslă, Ilie Pintea, despre importanța cărții pe care acesta a scris-o în urma experienței din Afganistan.

Pe pagina de gardă a cărții Afganistan – chipuri ale războiului se află emoționantele cuvinte ale autorului: „celor care au luptat și celor care au căzut, cu respect și recunoștință”.

”Ilie Pintea, cu talentul său jurnalistic, cu căldura și pasiunea cu care ne prezenta de fiecare dată știri din Valea Jiului, despre oamenii de acolo de care era legat, ne relatează de data aceasta, în paginile impresionantei sale cărți, povești de viață trăite în ipostaza de corespondent de război, de martor fidel și credibil al atâtor întâmplări trăite cu emoție, cu speranță, cu grijă, dar și cu bucurie alături de militarii români în zeci de zile și nopți petrecute sub cerul afgan, cu primejdia pândind la fiecare pas. Nu lipsesc episoade remarcabile în care protagoniști sunt civili afgani de toate vârstele, de la copii și bătrâni, cărora talentatul jurnalist le surprinde emoțiile, temerile și suferințele generate de încercările prin care au fost nevoiți să treacă”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Mai mult, din prefața semnată de maiorul Florin Jianu, la rândul său un excepțional mânuitor al condeiului, aflăm că această carte „este darul lui Ilie Pintea pentru toți cei care au urcat măcar o dată în avioanele cu destinația Afganistan, pentru cei care au luptat cu dorul și au sperat zi de zi în arșița asiatică că își vor auzi comandanții raportând acasă, fără tremur în glas: Misiune îndeplinită.”

La rândul său, jurnalistul Ilie Pintea are toate argumentele să ne spună, cu mândrie, că misiune sa ca reporter al realității în acea zonă fierbinte și-a îndeplinit-o cu cinste și pentru aceasta are tot respectul și admirația noastră.