”Viața bate filmul” în ”toamna culturală” din municipiul Lupeni

Se anunță și pentru acest an o ”toamnă culturală” bogată în evenimente de anvergură la Lupeni!

Începută la finalul acestei săptămâni, cu trei zile de cântec, joc și voie bună în cadrul ”Festivalului Berii” seria evenimentelor cultural-artistice organizate de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni continuă cu un alt eveniment memorabil, dedicat în primul rând seniorilor din comunitatea locală. Potrivit unei frumoase tradiții, ziua de 1 octombrie, zi care marchează în întreaga lume, celebrarea persoanelor în vârstă, va fi sărbătorită la Lupeni în cadrul unui spectacol-eveniment care aduce în atenție o întreagă pleiadă de remarcabili artiști ai scenei muzicale din România.

Intitulat mai sugestiv cum nici că se putea altfel, ”Viața bate filmul!”, spectacolul din 1 octombrie 2023 este rodul unei evoluții fulminante pe scena artistică din țara noastră a talentatului compozitor și interpret lupenean Bela Andrași. Prezent pe scena artistică din Valea Jiului încă din 1980, odată cu absolvirea Școlii Populare de Artă din Lupeni, Bela Andrași a făcut parte din mai multe formații artistice din Valea Jiului, cele mai cunoscute fiind ”Meteor”, ”NBN”, ”Salt” sau ”Color”. Acordeonist și chitarist dar și solist vocal, Bela Andrași a încântat zeci de generații în spectacolele susținute îndeosebi în Valea Jiului, dar și pe alte scene importante ale țării.

Întâlnirea acestuia cu compozitoarea, textiera și interpreta Camelia Florescu, un nume consacrat pe scena artistică din România, întâlnire care avut loc în anul 2019, a fost însă ingredientul magic care a generat o veritabilă ”explozie” a talentului artistic al lupeneanului Bela Andrași. După un prim succes înregistrat cu cele două compoziții ale sale încredințate Cameliei Florescu și incluse pe albumul acesteia intitulat ”Nu-s o fată ca oricare” (album lansat, un an mai târziu și în Valea Jiului, pe scena Palatului Cultural ”Minerul”), compozitorul și interpretul Bela Andrași s-a făcut tot mai mult remarcat pe scena artistică din țară și chiar dincolo de granițele acesteia. A compus piese de succes pentru tineri interpreți prezenți pe scena Festivalului Național ”Mamaia Copiilor” și pentru Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii ”Volare”, a scris zeci de compoziții pentru Camelia Florescu și alți valoroși interpreți de muzică ușoară. Mai mult decât atât, împreună cu Camelia Florescu, Bela Andrași a făcut un pas uriaș în cariera sa muzicală, dovedindu-și talentul compozițional într-un gen muzical unic: romanța. Piesele sale au avut un parcurs de excepție pe scena mai multor ediții ale Festivalului Național de Romanțe ”Crizantema de aur” de la Târgoviște, dar și pe scena Festivalului de Romanțe ”Crizantema de Argint” de la Chișinău.

Pe lângă parteneriatul său de mare succes cu Camelia Florescu, Bela Andrași a început colaborări artistice cu alți valoroși artiști precum Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Denis Ștefănescu, Ina Sturza, Robert George, Ionela Mardare Mirică, Cristina Beldan Moșuțan, Teona Răchieru, Anemona Lazăr sau tenorul Sorin Lupu și mulți alții.

În repetate rânduri, cu ocazia unor interviuri pentru care le-a acordat în ultimii ani avea să spună că trăiește momente de vis, desprinse parcă dintr-un film în care a fost ales de provindență pentru rolul principal. Viața bate filmul! Acesta este sentimentul pe care-l trăiesc de câțiva ani buni, de când, împreună cu Camelia Florescu, am descoperit oameni frumoși, talentați, valoroși. Nu mi-am imaginat niciodată că idoli ai tinereții mele, cum sunt Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu sau Dumitru Lupu vor cânta piese compuse de mine. Nu mi-am imaginat că voi fi prezent pe scena unor mari festivaluri muzicale, că voi fi prezentat de maestrul Octavian Ursulescu sau că voi avea propriul meu album muzical. În doar câțiva ani, toate acestea au devenit dintr-un vis, o frumoasă și fericită realitate, care m-a convins că viața bate filmul!”, ne-a destăinuit artistul Bela Andrași.

O parte dintre acești valoroși artiști, colaboratori ai lui Bela Andrași, vor fi prezenți la Lupeni în  spectacolul dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, oferit în dar acestora de către Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, spectacol care va avea loc pe data de 1 octombrie 2023, de la ora 17,00.

”Cred că moto-ul acesta ”Viața bate filmul” este unul care-i caracterizează pe mulți dintre seniorii Lupeniului, care sunt convins că se bucura de acest spectacol care-l aduce în atenție pe talentatul nostru concitadin Bela Andrași, într-un spectacol de zile mari în care-i vom putea aplauda pe Octavian Ursulescu, Camelia Florescu, Silvia Dumitrescu, Denis Ștefănescu, Carmen Rădulescu, Sorin Lupu, Robert George, Ionela Mardare Mirică, Ina Sturza. Vă invit cu drag să ne bucurăm de acest spectacol”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În plus, tot cu acest prilej, Bela Andrași își va lșansa și acasă, la Lupeni, albumul său de debut ”Viața bate filmul”, așa cum partenera acestuia, minunatul și completul artist care este Camelia Florescu va lansa atât cel mai recent album muzical, intitulat ”Noapte de vară”, cât și cea mai recentă carte de versuri, intitulată ”Evadarea din mine”.

Vă invităm așadar să vă rezervați din timp un loc în sala Palatului Cultural Lupeni pentru acest spectacol, unul care din multe puncte de vedere, ne va arăta că, unde există talent, voință, muncă, credință și destin, mai devreme sau mai târziu, ”Viața bate filmul!”.