”Dezvoltare durabilă în județul Hunedoara”, tema unei Conferințe internaționale derulate la Consiliul județean Hunedoara

Județul Hunedoara găzduiește în aceste zile lucrările Conferinței Internaționale Româno-Franceze cu tema „Dezvoltare regională durabilă pentru județul Hunedoara”. Conferința organizată, în zilele de 5 și 6 octombrie, în parteneriat cu prestigioase instituții academice din țară și străinătate, este primul eveniment de anvergură derulat în județul Hunedoara, care reunește reprezentați ai mediului academic și ai administrației publice locale.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, 5 octombrie 2023, la Consiliul Județean Hunedoara, în prezența a zeci de cadre universitare de la Academia de Studii Economice București, în frunte cu rectorul, prof.univ.dr. Nicolae Istudor, și a delegației franceze de la Universitatea Artois din Arras, condusă de prof.univ.dr. Philippe Duez, decan al Facultății de Științe Economice. Acestora li s-au alăturat invitați de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, Universitatea din Petroșani, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Academia de Studii Economice a Moldovei, dar și de la Universitatea Picardie „Jules Verne” din Amiens sau de la Universitatea Fraser Valley din Abbotsford, Canada, precum și subprefectul județului Hunedoara, Lorincz Szell, inspectorul școlar general al ISJ Hunedoara, prof. Maria Ștefănie, primari și reprezentanți ai primăriilor din județul Hunedoara, directori ai direcțiilor deconcentrate, experți în servicii publice și reprezentanții Serviciului Proiecte, Strategii și Politici Europene din cadrul CJ Hunedoara.

„Suntem martorii unei deschideri tot mai susținute a mediului academic spre administrația locală, ceea ce ne bucură și ne dă încredere. De trei ani încoace, proiectele care asigură dezvoltarea durabilă a județului Hunedoara se află în permanență pe agenda noastră de lucru. Trebuie să cântărim foarte bine ce proiecte implementăm, ce domenii dezvoltăm, pentru că, de deciziile noastre de astăzi depinde bunăstarea generațiilor viitoare. Tema conferinței și tematicile care vor fi discutate în cele două zile ale evenimentului vin să completeze, așadar, toate aceste eforturi ale noastre de dezvoltare sustenabilă și durabilă a județului Hunedoara”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în deschiderea conferinței.

Partea a doua a conferinței a fost dedicată prezentărilor realizate de către specialiștii francezi pe teme care vizează strategiile de dezvoltare durabilă a teritoriului, durabilitatea serviciilor publice ori planificarea durabilă a resurselor de apă.

Evenimentul va continua, în această după-amiază, cu un panel dedicat prezentărilor realizate de profesorii de la ASE București, specialiștilor în servicii publice și concluziilor primei zile.

Conferința va continua vineri, 6 octombrie 2023, cu un atelier de lucru găzduit la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Hunedoara, Academia de Studii Economice București – Centrul Teritorial Deva și Universitatea Artois din Arras, Franța.