Liderul Sindicatului ”Muntele” explică cum s-a născut de fapt Complexul Energetic Valea Jiului

Noul Complex Energetic Valea Jiului, care înglobează Termocentrala Paroșeni, Exploatările Miniere de la Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, precum și societatea Prestserv, și-a început oficial activitatea la începutul săptămânii trecute, după ce într-o ședință de Guvern convocată special de Primul Ministru în acest scop, au fost adoptate actele normative necesare.

Între timp, pe scena politică locală au apărut tot felul de declarații de asumare a acestui succes din partea actorilor politici care-și revendică paternitatea acestui proiect considerat, pe de o parte, ”colacul de salvare” al sectorului minier și energetic din Valea Jiului, iar pe de altă parte, ultima oportunitate de relansare a acestuia pe baza economice sustenabile.

Reprezentant al celor peste 2000 de salariați care activează în cadrul acestei companii, președintele Sindicatului ”Muntele”, Darius Cîmpean a explicat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul organizației sindicale din Petroșani, cum s-a născut de fapt Complexul Energetic Valea Jiului și cine sunt artizanii reali ai acestui proiect. ”Este foarte multă lume care vorbește acum despre felul în care au acționat pentru înființarea acestui nou complx energetic, dar care până nu demult nici nu credeau că acest lucru va fi posibil, ba mai mult, lansau pe piață tot felul de zvonuri că Paroșeniul va fi vândut, că minele nu pot fi date în plată s.a.m.d. Este adevărat, este foarte multă lume care ne-a ajutat, dar oamenii trebuie să știe că aceia care au inițiat acest proiect, care fiind singura soluție viabilă de a salva locurile de muncă ale celor 2000 de angajați ai CEH și de a asigura o șansă de viitor acestei companii, sunt colegii mei de la Sindicatul Muntele”, a spus Darius Cîmpean.

Acesta a arătat că demersurile pentru înființarea Compexului Energetic Valea Jiului au început încă din anul 2017, când Guvernul era condus de Viorica Dăncilă, iar la minister se afla domnul Petcu. Prima etapă a fost atunci salvarea de la închidere a minelor Lupeni și Lonea, care trebuiau închise în 2018 dar care și astăzi funcționează. De la bun început, în toate demersurile noastre, alături de Sindicatul Muntele a fost Confederația Meridian, și le mulțumesc domnului președinte Ion Popescu și secretarului general Dumitru Fornea pentru tot sprijinul. Ideea înființării unui nou complex s-a conturat tot atunci, cu consilierul pe energie al doamnei Viorica Dăncilă, regretatul domn Ciocănele împoreună cu care creionat primele direcții de acțiune. Demersurile au continuat în 2019 cînd, împreună cu Confederația ”Meridian” am făcut acea conferință de la Petroșani unde a fost avansată această soluție. Tot atunci, împreună cu colegii de la Confederația Meridian am fost la Bruxelles, unde am susținut acest proiect în fața Comisiei Europene și unde am cerut, în alocuțiunea mea, agrearea acestui demers, prezentând realitățile socio-economice ale Văii Jiului”, a declarat Darius Cîmpean.

Președintele Sindicatului Muntele spune că, mai apoi, în anul 2020, au început demersurile legislative și birocratice necesare pentru înființarea noului complex, într-o perioadă în care la conducerea Ministerului Energiei venise Virgil Popescu. Mai întâi a fost obținut acordul Comisiei pentru Energie din Senat, unde printre cei care au susținut acest proiect s-a aflat și senatorul Cristian Resmeriță, membru al Comisiei pentru Energie din Senat. Ministrul Virgil Popescu este cel în mandatul căruia a fost realizat OUG-ul care prevedea darea în plată a minelor și termocentralei, esențială în construcția noii societăți. ”Atunci, a fost un alt moment de cotitură, pentru că cei de la Ministerul Energiei nu vroiau să accepte darea în plată a activelor miniere, ci doar a termocentralei de la Paroșeni. Iar asta se întâmpla cu toate că Valea Jiului avea secretar de stat acolo, pe domnul Doru Vișan. Din fericire, argumentele noastre au fost mai puternice și am reușit, tot cu domnul Virgil Popescu, să înființăm noua societate, adică actualul Complex Energetic Valea Jiului”, spune Darius Cîmpean.

Acesta arată că lucrurile au avansat ceva mai rapid odată cu venirea la minister a domnului Sebastian Burduja care, împreună cu echipa sa au lucrat eficient, chiar și în condițiilor unor opreliști pe care mulți nici măcar nu și le imaginează, a reușit să aducă, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, pachetul legislativ pentru operaționalizarea noului complex energetic. Întrucât lucrurile erau blocate, la un moment dat, la Ministerul de Finanțe, a fost nevoie de intervenția premierului care, înțelegând gravitatea situației din Valea Jiului, după câteva runde de întâlniri cu sindicatele și a dispus soluționarea urgentă a problemelor și adoptarea măsurilor legislative și de sprijin financiar pentru noua companie, în timp util. ”Trebuie să înțelegem că dacă nu se luau aceste măsuri în Guvern, CEH era în faliment iminent, iar 2000 de oameni riscau nu doar să nu-și mai ia salariile, ci să rămână efectiv pe drumuri. Îi mulțumesc premierului că a înțeles gravitatea situației și a intervenit în sprijinul nostru, relansând în acelașți timp, sectorul energeric din Valea Jiului. Mai trebuie să fac precizarea că la toate întâlnirile importante pe care le-am avut, la Deva sau la București, cu factorii de decizie, alături de noi a fost, de la bun început, președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor”, a mai precizat Darius Cîmpean.

Odată înființat, Complexul Energetiv Valea Jiului are de pe acum ocazia nu doar să garanteze funcționarea celor 4 mine și a grupului termoenergetic pe cărbune de la Paroșeni până în anul 2032, așa cum este prevăzut în acordurile cu Comisia Europeană, ci și șansa de a-i asigura funcționarea și după acest termen, prin realizarea unor investiții pentru trecerea CEVJ pe producția de energie verde. ”Noua companie este solvabilă bancar și are oportunitatea de a accesa inclusiv fonduri europene pe Tranziție Justă sau pe alte programe financiare, pentru a face investițiile necesare în acest scop. S-au purtat discuții și există soluții de construire a unui grup energetic pe gaz la Paroșeni, de montare a unor panouri solare în perimetrele actualelor exploatări miniere, de producere a energiei hidro prin finalizarea hidrocentralei de pe Baleia și este luată în calcul chiar și soluția instalării unei centrale nucleare de mici dimensiuni în Valea Jiului. Cert este că Valea Jiului are viitor și le mulțumesc tuturor celor care au înțeles acest lucru și au pus umărul la înființarea noii companii”, a concluzionat Darius Cîmpean, liderul Sindicatului Muntele.