Minerii Văii Jiului onorați la aniversarea de 150 de ani a Minei Lonea

Prezentă în peisajul economic și social al Văii Jiului de 150 de ani, Mina Lonea a constituit nu doar un important agent aconomic pentru orașul Petrila și comunitatea Văii Jiului, ci a fost mai ales o școală în care s-au șlefuit caractere și în care cultul muncii a fost ridicat la rangul cel mai înalt. Aceste adevăruri au fost reliefate și la sărbătoarea organizată vineri, 13 octombrie 2023, de conducerea E.M Lonea și Sindicatul Muntele – Departamentul Lonea 2004, pentru a marca aniversarea celor 150 de ani de la extragerea primei tone de cărbune din această mină etalon a sectorului minier din Valea Jiului.

Că nu spunem cuvinte mari atunci când aducem în atenție importanța acestei exploatări miniere o dovedește însuși faptul că la evenimentul aniversar, alături de minerii de ieri și de azi aiu Minei Lonea au fost prezente o seamă de personalități importante în coordonarea sectorului minier și energetic din România, oameni politici, parlamentari, primari, miniștri, etc.

”Trebuie să vă mărturisesc că este o mare onoare pentru noi, cei de la Mina Lonea, faptul că ați ales să trăiți alături de noi emoția acestui eveniment aniversar. Mina Lonea și-a câștigat de-a lungul celor 150 de ani de existență un loc important în istoria mineritului din Valea Jiului, și-a făcut simțită prezența în dezvoltarea orașului Petrila, dar mai ales și-a câștigat un profund respect în inimile oamenilor. Aș putea să vă vorbesc mult despre importanța pe care Mina Lonea a avut-o de-a lungul istoriei în viața economică și socială a Petrilei, a Văii Jiului și, fără îndoială, a României, însă mai degrabă am, să vă vorbesc astăzi despre oameni, pentru că ceea ce definește tot parcursul celor 150 de ani de minerit la Lonea sunt oamenii, sunt minerii din toate generațiile, oameni curajoși, oameni harnici, oameni care au cinstit mereu statutul acestei profesii. Lor le datorăm existența Minei Lonea de-a lungul zecilor de generații și locul pe care aceasta și l-a câștigat în istorie. Un loc certificat nu doar de milioanele de tone de cărbune extrase din adâncuri sau de jertfele de sânge care nu au ocolit nici această mină, ci mai ales de respectul pe care minerii și l-au câștigat în comunitate. Iar prezența dumneavoastră la acest eveniment aniversar este on certificare în plus a acestui adevăr”, a remarcat, în discursul său, ing. Alin Udvar, directorul E.M. Lonea.

Din rândul numeroșilor oaspeți care au ținut să fie alături de minerii de la Lonea, au vorbit cu respect dar și cu patimă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, președintele executiv al Sindciatului Muntele, Alin Sîn, Directorul general al CEVJ, Cristian Roșu, Președintele CJH, Laurențiu Nistor, Prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, Deputatul Vetuța Stănescu, senatorul Cristian Resmeriță, Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și, în numele foștilor conducători ai Minei Lonea, inginerul Petre Bălănescu.

Citându-l pe Geo Bogza, care spunea în 1947 despre minerii Văii Jiului că sunt “o seminţie deosebită de oameni, pe care o cunosc mai demult, care întotdeauna m-a impresionat,” ministrul Energiei, Sebastian Burduja a reliefat în discursul său faptul că, în ciuda tuturor momentelor de cumpănă și incertitudine, Mina Lonea își continuă parcursul existenței sale și după trecerea celor 150 de ani de activitate. ”Acești oameni despre care scria Geo Bogza în 1947 sunt și astăzi aici. Și munca lor este o tradiție pe care trebuie să o prețuim, iar ei sunt exemple de viață și de sacrificiu în fața cărora trebuie să ne înclinăm. Sunt oameni cărora trebuie să le asigurăm un viitor. Suntem cu toții datori să construim pentru Valea Jiului. Fără politică în mină, fără politică în Vale. E nevoie de noi toți pentru a face dreptate acestor oameni. Mina Lonea funcționează de 150 de ani. Am reușit în ultimele săptămâni să facem o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului, și să salvăm cele peste 2000 de locuri de muncă pe care acești oameni le onorează prin munca lor din fiecare zi. Acest lucru a fost rezultatul unui efort comun: Guvernul României, conducerea companiei, Sindicatul Muntelui, parlamentari și autorități locale. Este nevoie de toți și pe mai departe. Minerii, după o zi de muncă au mâinile murdare, dar sufletul curat. Alții au mâinile murdare, dar nu de la cărbune, și sufletul la fel de negru. Din cauza unor asemenea indivizi, de prea multe ori nu s-a știut dacă există o zi de mâine pentru Valea Jiului. Aici sunt oameni muncitori, sunt oameni care iubesc România, sunt oameni care își iubesc familiile și sunt oameni cu credință în Dumnezeu. Aici este locul lor. Nu e loc nici de laude, nici de politică. Este loc de muncă și de a ridica împreună această țară, cu viziune, asumare și curaj”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Și în celelalte discursuri ale invitaților au fost evidențiate eforturile pe care cei îndrituiți să acționeze pentru salvarea locurilor de muncă ale oamenilor care încă lucrează în minerit și energie în Valea Jiului le-au făcut, trecând de multe ori, nu ușor, peste diverse piedici și pentru multe diferende. A fost reamintit efortul uriaș făcut de întreaga clasă politică pentru a reveni asupra unei decizii considerate pripite, decizie luată unilateral în opinia celor mai mulți dintre vorbitori, de către fostul premier Dacian Cioloș. Intervențiile în Parlament, Guvern și la Comisia Europeană au făcut însă, din fericire, posibil ca minele Lonea și Lupeni să nu fie închise în anul 2018, ci să își poată continua parcursul cel puțin până la orizontul anul 2032 și, poate, așa cum mulți își exprimă încă speranța, chiar dincolo de acest orizont de timp.
Cu prilejul evenimentului aniversar de la Mina Lonea, atât oaspeților, cât și unora dintre oamenii care au scris cu munca și activitatea lor file importante din istoria acestei mine, le-au fost înmânate plachete care consemnează trecerea celor 150 de ani de minerit de la această mină. În plus, pe frontispiciul minei, a fost aplicată o placă de marmură întru veșnică amintire a acestui prețios moment aniversar, placă sfințită de părintele paroh Florin Vâlcea.
La final, în memoria tuturor celor care au lucrat de-a lungul unui secol și jumătate în cadrul Minei Lonea și, mai ales, a celor pentru care aceasta a devenit mormânt, fanfara a intonat emoționantul Imn al Minerilor și a fost păstrat un moment de reculegere. Iar pentru cei prezenți, în cel mai pur stil mineresc, gazdele au organizat o agapă prietenească așa cum se obișnuiește de mai bine de un secol și jumătate în rândul minerilor, la o masă comună așezată chiar în curtea minei.
La mulți ani, Mina Lonea! Noroc bun!