O inițiativă a Asociației ”Petro Aqua” ar putea duce activitățile de plutărit din România în Patrimoniul Universal UNESCO

Un interesant și, în același timp, important simpozion internațional având ca subiect parcursul pe care România trebuie să-l urmeze în vederea integrării „Îndeletnicirii Plutăritului în România în Patrimoniul Cultural Imaterial Mondial UNESCO”, a avut loc zilele trecute la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația ”Petro Aqua” din Valea Jiului.

De altfel, inițiativa aparține chiar acestei asociații din Valea Jiului, condusă de pasionatul plutaș (printre altele) Imre Szuhanek, deținător al unui record internațional în materie de plutărit, stabilit încă de acum aproape o jumătate de secol, în Marea Neagră. Acesta consideră că plutăritul din România merită să fie inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial Mondial UNESCO, alături de țări precum Spania, Cehia, Polonia, Germania, Austria și Letonia, în care acest lucru este deja recunoscut.

Inițiativa, pornită din Valea Jiului, este susținută de municipalitatea din Alba Iulia, localitate în care au fost deja făcuți și o serie de pași înainte pentru dobândirea acestui statut, inclusiv prin amenajarea unui ”port” pentru plute pe rîul Mureș, primarul Gabriel Pleșa fiind unul dintre promotorii acestui proiect. ”Suntem bucuroși că am putut să găzduim, zilele acestea, la Alba Iulia, un Simpozion Internațional privind integrarea „Îndeletnicirii Plutăritului în România” în Patrimoniul Cultural Imaterial Mondial UNESCO, unde România dorește să se alăture celor șase țări europene deja membre (Spania, Cehia, Polonia, Germania, Austria și Letonia). Simpozionul a fost organizat împreună cu Asociația Petro-Aqua, Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și a fost onorat de prezența unor importanți oameni de cultură și istorici din România și de peste hotare”, a declarat primarul muinicipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Între personalitățile prezente la acest eveniment s-a aflat și Dr. Frank Thille (din Germania), Președintele Asociației Internaționale a Plutașilor, asociație din rândul căreia fac parte și membri ai Asociației Petro Aqua din Petroșani. Acesta s-a declarat încântat de inițiativă, a salutat progresele făcute de plutașii români și a promis întregul său sprijin pentru materializarea proiectului privind includerea activităților de plutărit din România în Patrimoniul UNESCO. ”Au fost prelegeri foarte interesante la acest simpozion, despre tradițiile și viitorul flotei, pornind din antichitate și timpurile romanilor până în prezent. Cred că proiectul colegilor din România întrunește toate condițiile pentru a fi inclus în Patrimoniul UNESCO și vom susține acest demers”, a declarat dr. Frank Thille.

Președintele Asociației Petro-Aqua din Petroșani, Imre Szuhanek își exprimă speranța că acest simpozion internațional, completat de istoricul activităților de plutărit din țara noastră și de demersurile făcute de autoritățile din județul Alba, în mod special, vor conduce la finalizarea cu succes a acestui proiect care poate relansa nu doar activitățile de plutărit în scop turistic, ci și în scop economic, în România, a căror istorie coboară adânc în timp, până în vremea dacilor. Există dovezi că pe timpul vechilor locuitori ai Daciei Libere, plutăritul a reprezentat cel mai rapid şi mai simplu mijloc de transport a încărcăturilor mari. Ele constituiau un adevărat motor a dezvoltării economice a statului dac în acea perioadă care se întindea pe teritorii vaste.

”Urmare a participării de două ori, în anul 2008, a președintelui Asociației Internaționale a Plutașilor la Alba Iulia, la vremea respectivă acesta fiind domnul Angel Portret din Spania, am reușit să realizăm, în timp, alături de primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba Iulia câteva obiective importante, dintre care amintesc: refacerea pe o plută din bușteni de opt metri, precum cea cele construite acum 2.000 de ani, a Drumului Sării pe Râul Mureș, cu pornirea din Portul antic Partos, timp de 18 zile pe o porțiune de 243 km; declararea Bisericii de lemn din Tisa drept Biserica Plutașilor. Aceasta  a fost  adusă pe Mureș cu o plută din bușteni tocmai din Banatul Sârbesc, în jurul anului 1786 și trasă cu 40 de perechi de boi și cai în amonte de Mureș, pe circa 53 de km; începerea procedurilor de aderare cu drepturi depline a municipiului Alba Iulia la Asociația Internațională a Plutașilor – fapt realizat la Congresul IATR de la Sarajevo în anul 2022, municipiul Alba Iulia fiind singurul printre celelalte ONG-uri europene, ceea ce nu-i puțin lucru; plus începerea achiziției de documente istorice, culturale și administrative necesare pentru instrumentarea și parcurgerea etapelor preliminare întocmirii dosarului necesar candidaturii României la Patrimoniul Imaterial Mondial UNESCO pentru îndeletnicirea plutăritului în țara noastră”, a declarat Imre Szuhanek, președintele Asociației Petro Aqua.

Acesta a reamintit faptul că, în România, există 21 de județe care se află pe harta plutăritului național, acestea fiind: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Despre o tradiție a plutăritului putem vorbi și în Valea Jiului, unde acesta a fost practicat, pe Jiu, între localitățile Uricani și Lupeni, în perioada de dinainte cu puțin de anul 1900 și până undeva,  înainte de finalul celui de-Al Doilea Război Mondial,  momârlanii și țapinarii transportau lemnul cu pluta, de la Câmpu lui Neag și până la Lupeni, pe Râul Jiul de Vest. Pe  harta plutăritului românesc  vor mai intra, de-a lungul istoriei, Petrila cu Jiețul, ori Petroșaniul.

În avanpremiera Simpozionului Internațional de la Alba Iulia, Asociatia Petro-Aqua a lansat la apă și o nouă plută construită de voluntarii acestei asociații, sub coordonarea pasionatului plutaș Imre Szuhanek, după o muncă susținută care a durat mai multe luni.