Dialog cu Sindicatul Muntele la Ministerul Muncii, intermediat de Cristian Resmeriță, pe tema Legii pensiilor

În seria dezbaterilor publice pe tema noii Legi a Pensiilor adoptată de Guvern în această lună, luni, 13 noiembrie 2023 a avut loc la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale o întâlnire între ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și reprezentanții Sindicatului Muntele, organizația sindicală reprezentativă a minerilor din Valea Jiului.

Întâlnirea a fost intermediată de senatorul social-democrat Cristian Resmeriță și a vizat, ca principală temă de discuție, identificarea de soluții la problemele din proiectul de lege privind Sistemul Public de Pensii, probleme semnalate de pensionarii din sectorul minier.

”Împreună cu membrii Sindicatului Muntele și ai Confederației Meridian am avut o întâlnire la sediul Ministerului Muncii cu doamna ministru Simona Bucura Oprescu, pentru a discuta despre noua Lege a Pensiilor. Sperăm că problemele ridicate de sindicate își vor regăsi soluționarea în urma dialogului cu doamna ministru, astfel încât drepturile pensionarilor din minerit și energie, inclusiv cele care au rezultat din aplicarea legilor speciale pe care eu le-am inițiat în amndatul precedent și actual de parlamentar să rămână în vigoare și în noua Lege a Pensiilor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Prezent la discuțiile de la Ministerul Muncii, liderul Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean a arătat că această întrevedere vine în urma discuțiilor preliminare care au avut loc, cu ministrul Muncii, la Petroșani, cu două săptămâni în urmă, atunci când aceasta a participat la o primă sesiune de dezbatere pe problematica sectorului minier la sediul Sindicatului Muntele, dar și în urma dilogului purtat de ministrul Simona Bucura Oprescu în subteran, cu minerii de la EM Vulcan. ”La vremea respectivă, am formulat o serie de dorințe ale noastre pe marginea proiectului Legii Pensiilor iar odată cu apariția Legii Pensiilor, în forma adoptată de Guvern și aflată acum în dezbatere publică, am identificat o serie de probleme ridicate de noi care nu sunt rezolvate în noua lege. Intenționăm să rediscutăm problemele care nu au fost soluționate, astfel încât acestea să se regăsească în forma finală a Legii Pensiilor”, spune Darius Cîmpean.
Principalele probleme identificate de sindicatele din minerit sunt legate de creșterea vârstei de pensionare în sectorul minier, în condițiile în care statul român a asumat închiderea sectorului minier în 2032, de cuantumul valoric al pensiilor care, în noua lege a pensiilor este de 50% din cel aflat acum în plată. ”Ne dorim ca în noua Lege a Pensiilor să fie păstrate prevederile din actuala Lege a Pensiilor 263 în ceea ce privește drepturile pensionarilor din minerit și energie. De asemena, ne dorim ca, atâta timp cât există grupe speciale de muncă, calculul pensiilor să se facă în concordanță cu locurile de muncă în care oamenii își desfășoară activitatea”, a mai spus Darius Câmpean, liderul Sindicatului Muntele.
Acesta arată că, în cazul în care solicitările nu vor fi rezolvate, vor avea loc, în perioada următoare o serie de proteste, atât la sucursalele CEVJ, cât și în localitățile Văii Jiului.