Reporterul Ilie Pintea prezent pe tabloul lansărilor de carte de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus

O nouă ediție a Târgului Internațional de Carte ”Gaudeamus” se deschide astăzi, la Centrul Romexpo din Capitala țării.

Aflat la ediția cu numărul 30, Târgul de Carte ”Gaudeamus” este un important reper al vieții culturale din România, fiind considerat drept ”cel mai citit târg de carte” din țara noastră. Și la ediția de toamnă din acest an, participarea este una pe măsura evenimentului. Aproape 200 de edituri, dar și instituții de învățământ, culturale sau de presă sunt prezente aici, iar programul include, în cele 5 zile de desfășurare a evenimentului, nu mai puțin de 500 de lansări sau prezentări de carte.

Între numeroșii scriitori invitați să-și prezinte creațiile literare la acest eveniment se numără și jurnalistul Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actialități în județul Hunedoara. Acesta se va întâlni cu publicul iubitor de carte vineri, 24 noiembrie, de la ora 15, la standul Radio România de la Gaudeamus, unde va prezenta cartea sa de referință ”Afganistan – Chipuri ale războiului”, carte apărută anul trecut sub egida Editurii Monitorul Oficial. Prezentarea de carte va fi moderată de col. Cristian Dumitrașcu, iar la acest eveniment din cadrul Târgului Gaudeamus vin veterani ai teatrului de operații Afganistan, dar vin și o serie de invitați surpriză, așa cum ne-adat asigurări colegul nostru Ilie Pintea.

”Când am ajuns prima dată la Târgul de Carte Gaudeamus, acum vreo 15 ani, am înțeles de ce Borges a zis că raiul e o bibliotecă, dar n-aș fi putut visa că o să lansez și eu o carte aici. Mi-e și nu știu cum să spun că e cartea mea: cartea asta e în egală măsură a lui Toni Ene, a lui Ionel Buzea, a lui Marius Stoleru și a tuturor militarilor care m-au lăsat să le aflu poveștile, la fel cum e a lui Dan Preda și a colegilor de la Radio România care au făcut posibile cele cinci misiuni ale mele în Afganistan, ori a prietenilor care m-au încurajat să cred că ce le povesteam la fiecare întoarcere acasă merită scris. Cartea asta e, dacă vreți, reverența mea față de toți militarii români care au făcut ceva pentru țara asta, și care, de cele mai multe ori, sunt niște anonimi pentru cei mai mulți, ori lăsați în uitare. E mai ales pentru Mădălin Stoica, pentru prea scurtă vreme prieten, care a căzut la datorie în 2017, și pentru toți cei pe care nu îi vom uita niciodată. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil evenimentul ăsta și vă invit la Gaudeamus cu promisiunea că o să mă bucur la fel de tare pentru fiecare prieten pe care o să-l întâmpin acolo”, a declarat Ilie Pintea.

Târgul Internațional de Carte Gaudeamus Radio România este cel mai longeviv târg de carte din țară, iar ediția din acest îl va avea ca președintele de onoare pe reputatul scriitor, critic literar, profesor universitar și publicist Ion Bogdan Lefter.

Accesul publicului este liber, iar programul de vizitare va fi între orele 10:00 și 20:00, de joi până duminică.