Un sat momârlănesc autentic a fost construit de la zero, în scop turistic, la Petrila

Pe raza orașului Petrila, la intersecția dintre zona urbană a coloniei muncitorești Brătianu cu marginea zonelor rurale Jieț și Popi, autoritățile locale de la Petrila au reușit ceea ce, în urmă cu câțiva ani, părea doar un vis.

Aici, la marginea drumului care leagă orașul Petrila de DN 7A Petroșani-Voineasa, cunoscut drept strada Jieț, o idee pornită de la un curajos concept de valorificare a potențialului turistic pe care-l reprezintă comunitatea momârlanilor petrileni s-a materializat în construirea de la zero a unui sat autentic, construit după tipicul așezărilor momârlănești tradiționale de pe aceste meleaguri.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că ideea acestui proiect a venit după ce a constatat că tradițiile etno-folclorice ale comunității momârlanilor petrileni, zonele rurale ale Petrilei și vechea arhitectură a gospodăriilor momârlanilor petrileni, păstrate încă, din fericire, așa cum erau cu sute de ani în urmă, constituie un reper important pentru cei care vizitează Petrila și Valea Jiului. ”Pornind de la această realitate ne-am propus să găsim o modalitate de a le arăta turiștilor care vin în Valea Jiului să descopere această fascinantă cultură tradițională a civilizației momârlanilor noștri, cum arăta și, mai ales, cum funcționa, o comunitate momârlănească tradițională. Pentru materializarea acestui proiect am reușit să identificăm o oportunitate în accesarea de fonduri europene în vederea construirii de la zero a unui sat autentic momârlănesc, care să fie un veritabil Muzeu al Satului Tradițional din Valea Jiului”, spune primarul Vasile Jurca.

Astfel, cu o parte din fondurile accesate în cadrul Programului Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 în județul Hunedoara, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Organism Intermediar pentru POR în Regiunea Vest, Primăria Petrila a atras 19.034.415,18 lei, din care 18.359.315,58 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, pentru implementarea proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației din Orașul Petrila – Etapa III”. 

Contractul de finanțare a fost semnat la data de 7 octombrie 2020, iar obiectivele stabilite vizează, printre altele, construirea unui Muzeu al Satului în orașul Petrila.

Sigur că lucrarea fiind de o complexitate evidentă, dată de caracteristicile tehnice și de anvergura lucrărilor, pentru autoritățile locale petrilene nu a fost o misiune deloc ușoară identificarea unui antreprenor capabil să pună în operă o astfel de lucrare, însă în cele din urmă, s-a trfecut cu succes și peste această etapă.

Lucrările de amenajare a Muzeului Satului de la Petrila au început efectiv în primăvara acestui an. Muncitorii au lucrat însă cu sârg și cu dedicație, astfel încât, într-un timp record, cele  23 de construcții din lemn, realizate conform principiilor și metodelor tradiționale utilizate în trecut de momârlani, au fost ridicate în același mod, fără utilizarea mijloacelor alimentate electric.

La finalul lunii noiembrie 2023, acest proiect se apropie deja de momentul finalizării sale, preconizat de reprezentanții administrației locale chiar înaintea Zilei Naționale a României. ”Practic, mai sunt de făcut doar unele lucrări de amenajare a spațiilor, proiectul fiind în acest moment într-un progres fizic ce depășește 90%. Mai trebuie montată o singură clădire în acest ansamblu muzeal, lucru care va fio realizat în ultima săptămână a lunii noiembrie și mai sunt de realizat câteva amenajări ale spațiilor exterioare, respectiv căi de acces, zone verzi etc. Practic, noi estimăm și ne dorim ca acest lucru să se întâmplă, să finalizăm acest proiect cu ocazia Zilei Naționale a României. Sigur, dacă vor mai fi de făcut unele mici retușuri, le vom face și ulterior”, spune primarul Vasile Jurca.

Muzeul va fi pe strada Jieț are o suprafață construită de 954 mp, spații verzi întinse pe 27.218 mp și suprafețe pietonale și carosabile – 5.744 mp. Cele 23 de clădiri din lemnn, construite aici, reflectă practic modul de organizare și viață al unei comunități sătești de momârlani, așa cum există el de sute de ani pe aceste meleaguri.

”Noi credem că acest Muzeu al satului va fi un punct de atracție pe harta turistică a Văii Jiului și că se va bucura de atenție din partea turiștilor care vor veni să-l viziteze, dar și din partea locuitorilor din Valea Jiului care vor ptea descoperi aici un colț autentic al tradițiilor din Ținutul Momârlanilor”, mai spune primarul Vasile Jurca.

Acesta a adăugat că, prin același proiect va fi modernizat și Parcul „Regele Mihai I” din orașul Petrila, așa cum vor fi realizate și o serie de lucrări de reabilitare a infrastructurii educaționale de la Grădinița nr. 2 Petrila și a infrastructurii rutiere din zona Colonie Cimpa-Birăoni.

Fotografii: Dan Gavrilă