Profesorul universitar Dumitru Fodor, sărbătorit la aniversarea de 85 de ani, la Universitatea din Petroșani

Nume remarcabil și respectectabil al comunității academice din Valea Jiului, profesorul universitar doctor inginer Dumitru Fodor a fost sărbătorit, la aniversarea frumoasei vârste de 85 de ani, chiar în mijlocul comunității academice pe care a slujit-o mai bine de jumătate din viața sa.

Universitatea din Petroșani a dorit să marcheze în acest fel atât acest moment aniversar dedicat unuia dintre reputații dascăli ai școlii, cât și Ziua Sfintei Varvara-Ocrotitoarea minerilor, având în vedere că profesorul Dumitru Fodor a fost unul dintre expoziții școlii tehnice de învățămînt superior minier din România.

Evenimentul a avut loc în data de 4 decembrie 2023, la catedra Departamentului Ingineria Mediului și Geologie din cadrul Facultății de Mine a Universității din Petroșani, în prezența rectorului instituției de învățământ superior de la Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, a prorectorului prof.univ.dr.ing. Maria Lazăr, a decanului Facultății de Mine, conf.univ.dr.ing. Csaba Lorincz, a altor foști și actuali dascăli eminenți ai Universității din Petroșani.

Cu acest prilej, rectorul Universității din Petroșani i-a decernat distinsului sărbătorit o plachetă de onoare, în semn de omagiu pentru întreaga sa activitate pusă în slujba dezvoltării instituției de învățământ superior din Valea Jiului, de către prof.univ.dr.ing. Dumitru Fodor, fost rector al Institutului de Mine din Petroșani. ”Fost rector al Institutului de Mine din Petroșani și prolific dascăl și cercetător în domeniul minier, de numele distinsului domn profesor Dumitru Fodor  se leagă numeroase realizări stiințifice și tehnologice din industria de profil, precum și succesul a zeci de generații de absolvenți de studii superioare de specialitate, în special în domeniul minier, care au studiat sub îndrumarea sa. Îi mulțumim pentru întreaga sa activitate și pentru faptul că a rămas un apropiat al Universității noastre și după ieșirea la pensie, iar astăzi, la ceas aniversar, atât pentru domnia-sa, cât și pentru Universitatea noastră, îi dorim multă sănătate și mulți, mulți ani înainte!”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Profesorul universitar Dumitru C. Fodor s-a născut la data de  28 noiembrie 1938, în comuna Cordăreni județul Botoşani. Este absolvent al Institutului de Mine din Petroşani (promoția 1961), și doctor și șțtiințe inginerești (din 1971) cu teza: “Studiul stabilităţii haldelor de steril din carierele de lignit în condiţiile de zăcământ şi roci din Bazinul Rovinari”.

Profesor 1977–2005 şi Profesor Consultant din 2005 la Universitatea din Petroşani. Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani (2004); Conducător de doctorat (1990) în domeniul fundamental Ştiinţe Inginereşti – Mine, Petrol şi Gaze, Dumitru Fodor a efectuat numeroase studii şi cercetări, fiind responsabil de contracte de cercetare în domeniile: Exploatarea şi valorificarea zăcămintelor de substanţe minerale utile; Protecţia mediului înconjurător şi redarea în circuitul economic a terenurilor afectate de industria minieră. În perioada 1979-1989 a fost rector al Institutului de Mine din Petroșani.

A publicat peste 150 de lucrări în ţară şi străinătate şi peste 30 de tratate şi manuale de specialitate. A primit premiul AGIR (2001) şi premiul OPERA OMNIA pentru întreaga activitate de cercetare ştiinţifică din partea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (2001).

Prof.univ.dr.ing. Dumitru Fodor este membru al titular al Academiei de Științe Tehnice din România, Preşedinte al Comitetului Naţional Minier Român; Preşedinte al Colegiului de Redacţie al Revistei Minelor și membru al Comitetului Internaţional Minier.

La mulți ani, domnule profesor!