Jurnalistul Ilie Pintea este ”Omul anului 2024” în Valea Jiului

Jurnalistul Ilie Pintea este ”Omul anului 2024” în Valea Jiului

Încă de la înființarea Premiilor Exclusiv, una din categoriile de premiere pe care le-am asumat cu maximă responsabilitate, a fost aceea de a-i evidenția pe colegii din media care au demonstrat talent și profesionalism în derularea activităților de jurnalism pe parcursul fiecărui an.

Am făcut acest lucru cu deplina convingere a faptului că momentele festive menite să recompenseze activitatea colegilor mei nu fac altceva decât să confirme faptul că munca făcută cu dedicație, cu pasiune și cu profesionalism este apreciată și în acest domeniu al jurnalismului, atât de grav afectat în ultimii ani de multiple derapaje ale celor care cred că este suficient să ai un pic de tupeu și ceva acces la internet sau că e arhisuficient să faci un live pe Facebook ca să te poți proclama jurnalist.

Ca om de presă, trebuie să fiu sincer și să recunosc faptul că mi-am dorit, în toți acești 24 de ani, de când compania pe care o conduc acordă ”Premiile Exclusiv” oamenilor de valoare din comunitatea Văii Jiului, ca titlul ”Omul Anului” să fie pe deplin meritat și de un confrate. Asta pentru că, dincolo de ceea ce prezintă sondajele de opinie, care au descalificat constant această profesie care, la începutul anilor 1990 era prima în topul încrederii românilor, cred în misiunea și rolul esențial al jurnaliștilor în viața publică a unei societăți democrate.

Iată că în al doisprezecelea ceas, aș putea spune, această dorință a mea a prins contur, în jurul activităților nu doar relevante, ci mai ales onorante, ale confratelui și prietenului Ilie Pintea, corespondentul teritorial al Radio România Actualități în județul Hunedoara.

Numai în anul 2023, în publicațiile Grupului Exclusiv, jurnalistul Ilie Pintea a fost subiect de presă, articole pe tema unor evenimente remarcabile care l-au avut îm centrul atenției la nivel local, regional, național sau internațional făcându-l prezent cu o frecvență de cel puțin un ”Laudatio” în fiecare lună. Însă cititorii noștri vor fi sesizat faptul că performanțele în jurnalism, în cultură, în artă sunt o constantă a activității sale de mult mai multă vreme, fapt confirmat și de adjudecarea, în ultimii 4 ani consecutivi, ai ”Premiului Exclusiv pentru Jurnalism”.

Din fericire, în 2023 nu am fost singurii care am văzut performanțele lui Ilie Pintea în jurnalism. Acestea au fost evidențiate, spre exemplu, de Casa Regală a României care l-a plasat printre laureații ”Recunoașterii onorifice” conferite de Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei acelor persoane care au demonstrat curaj civic prin realizarea și ducerea la bun sfârșit a meseriei pe care o practică. Profesionalismul acestui jurnalist nu a trecut neobservat nici în Ucraina, unde Ilie Pintea, acest veritabil reporter de pace în vremuri de război, a fost  onorat cu o distincție de excelență, din partea Consulatului General al României din Ucraina. Distincția vine ca urmare a activității pe care Ilie Pintea a depus-o, în calitate de corespondent de război în Ucraina, de la declanșarea conflictului militar din această țară, dar mai ales pentru felul în care acesta a reflectat viața din comunitățile românești din Ucraina, în toți acești ani grei de război.

Până să obțină aceste distincții de onoare, Ilie Pintea a avut parte, în anul 2023, de alte câteva recunoașteri ale activităților sale pe tărâmul jurnalismului, concretizate în noi lansări ale emoționantului său ”jurnal de reportaj” de pe frontul teatrului de război din Orientul Mijlociu, cartea ”Afganistan – Chipuri ale războiului” bucurându-se pe succes la Târgul de carte Gaudeamus, la FILIT (cel mai mare festival de literatură din Europa de Est, de la Iași) și la Galeria Națională de Artă din Deva, acolo unde a fost prezentată împreună cu la fel de emoționanta sa expoziție de fotografie cu același titlu.

Tot (foto)reporterului Ilie Pintea, românii îi datorează conturarea unei imagini nu doar reale, credibile, ci și emoționante asupra realităților războiului din Ucraina și a modului în care acesta și-a pus amprenta pe viața oamenilor din țara vecină, aspecte evidențiate nu doar în corespondețele sale radiofonice, ci și în fotografiile expoziției ”Ucraina – Chipuri ale războiului” prezentată, anul trecut, la Casa Radio din București, dar și la Cernăuți.

Pe lângă toate acestea, tot datorită lui Ilie Pintea, Valea Jiului s-a bucurat de privilegiul de a fi în topul audiențelor, de a fi cunoscută și recunoscută pentru tot ceea ce are mai de preț, și prin vocea inconfundabilă a acestui jurnalist, pe undele celui mai apreciat și credibil vehicul media din România: radioul național.

Toate aceste rezultate ale muncii unui jurnalist veritabil conturat în acest om modest, onest și dedicat informării publicului sunt chiar acel semnal că profesionalismul rămâne totuși un reper esențial al profesiei de jurnalist pentru întreaga opinie publică.  Și nu putem fi decât mândri că printre cei care confirmă acest statut al oamenilor de media se numără confratele nostru din Valea Jiului, Ilie Pintea – Omul anului 2024 în viziunea noastră.