Pensie alimentară în 2024, în funcție de salariu: Ce prevede Noul Cod Civil

Pensia alimentară a fost stabilită în 2024, prin Noul Cod Civil, la alte valori acum. În funcție de numărul de copii și de salariu, sumele diferă. Inclusiv părinții care nu au venituri sunt obligați prin lege să achite o taxă standard.

portofel cu bani

În cazul în care părinții ajung la divorț, iar copiii sunt minori, notarul sau avocatul stabilește cine trebuie să plătească pensie alimentară. Indemnizația se calculează conform Articolului 529 din Codul Civil, care reglementează că un părinte trebuie să plătească un sfert din câștigurile sale dacă are un copil, o treime pentru doi copii/3 copii și jumătate dacă are 4 sau mai mulți copii, scrie bugetul.ro.

„(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai multi copii.

(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depăsi jumătate din venitul net lunar al celui obligat”, extras din Articolului 529 din Codul Civil.

Plata pentru pensia alimentară, în funcție de salariu

Pentru un adult care are un singur copil minor în întreținere și nu are venituri, suma pe care trebuie să o plătească la pensia alimentară este de 526 de lei. Cei cu salariul minim pe economie au aceeași sumă. Iată și alte exemple de calcul:

-salariu de 3.000 de lei, doi copii: câte 499 de lei pentru fiecare;
-salariu de 3.000 de lei, un copil: 750 de lei;
-salariu de 3.000 de lei, trei copii: 499 de lei pentru fiecare;
-salariu de 4.000 de lei, un copil: 1.000 de lei;
-salariu de 4.000 de lei, doi/trei copii: 666 de lei;
-salariu de 4.000 de lei, 4 copii: câte 500 de lei;
-salariu de 10.000 de lei, un copil: 2.500 de lei;
-salariu de 10.000 de lei, doi/trei copii: 1.666 de lei;
-salariu de 10.000 de lei, patru copii: 1.250 de lei pentru fiecare.

De când începe plata indemnizației

Legea prevede că imediat ce părintele a fost chemat în judecată, trebuie să plătească pensia alimentară. Pe de altă parte, avocatul este cel care poate da cel mai bun răspuns, în funcție de fiecare situație.

În Codul Civil se precizează că indemnizația se va plăti până la vârsta de 18 ani. În cazul în care copilul dorește să facă și studii superioare, părintele trebuie să-i trimită suma stabilită până la cel mult vârsta de 26 de ani.