Resfințirea Bisericii Ortodoxe din Coroești, sărbătoare de suflet pentru credincioșii din Vulcan

Resfințirea Bisericii Ortodoxe din Coroești, sărbătoare de suflet pentru credincioșii din Vulcan

A fost sărbătoare mare pentru comunitatea ortodoxă din municipiul Vulcan în ziua de 9 martie 2024. Iar asta nu doar pentru că în calendarul creștin ortodox această zii aduce după sine praznicul pomenirii Celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, ci pentru că această zi rămâne pe veci înscrisă în cartea de istorie a micuței, dar atât de frumoasei Biserici ortodoxe din Parohia Coroești-Vulcan.

După ce, în ultimii ani, Biserica de la Coroești a cunoscut o serie de lucrări de renovare, efectuate la exteriorul și interiorul locașului de închinare, cu sprijinul comunității de enoriași, dar și al unor vrednici susținători ai acestei Parohii, sâmbătă, 9 martie 2024, aceasta a fost resfințită. Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii la biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Vulcan-Coroiești din Protopopiatul Petroșani, la eveniment fiind prezenți sute de enoriași. Între aceștia, am remarcat prezența primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, a unui număr însemnat de membri ai Consiliului local Vulcan, a subprefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga, a omului de afaceri Emil Părău, dar și a multor altor oameni care s-au bucurat, cu credință și evlavie, de acest eveniment.

”Sfințirea unei Biserici este întotdeauna un prilej de mare bucurie. Tot așa, resfințirea Bisericii Ortodoxe de la Coroești a fost prilej de sărbătoare pentru comunitatea creștină a Vulcanului. Îi mulțumesc Preafsântului Părinte Nestor pentru că a fost alături de noi și-l felicit pe părintele paroh Florin Constantin Gherghina și întreaga comunitate de enoriași de aici pentru realizările făcute aici, la care am pus și noi, atât cât am putut, umărul. Dumnezeu să fie alături de vulcăneni!”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Prezent la aveniment, subprefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga s-a arătat, la rândul său, încântat de investițiile care s-au realizat aici, dar mai ales de unitatea întru credință a vulcănenilor. ”Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici m-a găsit astăzi, alături de prieteni dreptcredincioși în comunitatea din municipiul Vulcan, unde am avut bucuria de a participa la resfințirea Bisericii cu hramurile ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei ortodoxe Coroești-Vulcan din Protopopiatul Petroșani. Ne-am bucurat cu toții de cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, dar și de lucrurile frumoase pe care comunitatea vulcăneană le-a realizat aici și nu pot decât să-i felicit pe păritele paroh Florin Constantin Gherghina și pe domnul primar Cristian Merișanu, care împreună cu comunitatea creștină au dus la bun sfârșit aici o seamă de lucrări care cinstesc preasfânta Biserică”, a declarat subprefectul Constantin Fulga.

Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu soborul de preoți și diaconi care l-au însoțit. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit despre credința mărturisitoare în Hristos a celor 40 de de Sfinți Mucenici care, prin jertfa lor, arată calea și atitudinea pe care oamenii ar trebui să o aibă în fața morții, pentru a transforma darul vieții trecătoare, dincolo de mormânt, în dar al vieții veșnice.

Pentru implicarea în lucrările de renovare Preotul paroh Florin Constantin Gherghina fost hirotesit sachelar, iar credincioșii care au sprijinit aceste lucrări au primit acte de cinstire.

Biserica Ortodoxă din Parohia Coroești Vulcan a fost construita între anii 1920-1922 sub pastorirea preotului Alimpiu Suciu și târnosită la 8 noiembrie (în ziua praznicului Sfintilor Arhangheli Mihail și Gavril) 1922, de catre Ps.Ep.Dr. Alexandru Nicoleșan. Este prima biserica in forma de cruce bizantină din Valea Jiului. Între anii 1983-1985, interiorul acesteia a fost pictat în tehnica „frescă” de către pictorul Lichi Livia, în timpul păstoririi preotului Ștefan Braicau. După trecerea la cele veșnice a acestuia, Biserica Ortodoxă din Parohia Coroești Vulcan a fost preluată, spre păstorire, de Preotul paroh Florin Constantin Gherghina.