”Glasuri de argint, pentru mama”, emoționant spectacol al artiștilor îndrumați pe drumul artei de Ileana Berki

”Glasuri de argint, pentru mama”, emoționant spectacol al artiștilor îndrumați pe drumul artei de Ileana Berki

Cele mai frumoase cântece destinate femeilor au răsunat sâmbătă, 9 martie 2024 la Vulcan, din emoționante ”Glasuri de argint”, într-un concert dedicat, în primul rând mămicilor acestui grup de copii-artiști minunați de la Clasa de canto Ileana Berki a Clubului Copiilor Valea Jiului.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, Clubul Copiilor Valea Jiului și Asociația culturală ”Glasuri de argint” a adus în fața unui public entuziast o seamă de tineri artiști al căror nume devine din ce mai pregnant vizibil nu doar pe scena artistică locală, ci și pe cea națională și internațională. Glasuri de argint identificate în micii, dar deosebit de talentații artiști Radu Moldovan, Mădălina Miclea, Irina Burcea, Gabriela Iordache, Sofia Andrei, Matei Croitoru, Sorana Tănase, Giulia Bîicu, Alisa Itu, Maia Voina, Evelyn Lucia Pătrașcu, Antonia Coraci, Miruna Croitoru, Alessia Polk, Alesia Voina, Daniela Nițu, Andi Itu, Cezara Kiss, Ruxandra Merișanu, Natalia Gacso și Luca Bălăiță au impresionat până la lacrimi publicul, iar concertul extraordinar susținut de valoroșii invitați, Delia Stana (ea însăși fostă componentă a ”Glasurilor de argint” șlefuite de Ileana Berki) și cantautorul Florin Paul Camen, au întregit spectacolul artistic deosebit oferit în primul rând mamelor, dar și în general publicului vulcănean.

Nici nu putea fi altfel, având în vedere fie și doar faptul că grupul ”Glasuri de argint” de la Vulcan și-a câștigat dreptul de a cânta, în luna aprilie a acestui an, pe scena celui mai mare și mai valoros festival internațional de muzică pentru copii, cel de la San Remo (Italia). De altfel, în perspectiva participării lor la Festivalul de la San Remo, Ileana Berki și Grupul ”Glasuri de argint” au pregătit și o piesă specială, pe care o vor interpreta acolo, o melodie cu un mesaj sugestiv și imperativ pentru pace. Intitulată ”Fără Război!”, melodia a fost interpretată, într-o primă audiție cu public, la spectacolul de la Vulcan, devenit astfel dintr-un eveniment dedicat femeilor, într-un veritabil și emoționant spectacol-manifest pentru pace.

Emoționat s-a dovedit a fi și primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu care i-a felicitat, în mod public, pe membrii Grupului ”Glasuri de argint”, dând în același timp asigurări că municipalitatea va susține participarea acestor mesageri ai păcii la festivalul din Italia. ”De fiecare dată când îi vedem pe scenă pe acești copii talentați, avem emoții puternice. Emoții izvorâte din talentul lor, din pasiunea lor pentru muzică, din felul în care știu, într-un mod atât de frumos, să ne impresioneze. La spectacolul de astăzi și-au propus să le impresioneze, în primul rând, pe mămicile lor, dar au reușit să smulgă lacrimi de bucurie, aplauze și admirație din partea noastră, a tuturor. Îi felicit pe copii, o felicit desigur pe doamna profesor Ileana Berki, cea care se ocupă cu atâta pasiune de acești copii minunați și îi felicit pe părinți, pentru că în susțin în pasiunea lor pentru muzică. Vreau să-i asigur pe toți că și noi, Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, îi susținem, atât pentru a ne putea oferi spectacole de vis cum a fost și acesta, dar și pentru a reprezenta Vulcanul și Valea Jiului, așa cum au făcut-o în iarnă, la Palatul Parlamentului și cum o vor face, în primăvara aceasta, la San Remo”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Directorul Clubului Copiilor Valea Jiului, Cosmin Kiss a precizat că, pe lângă municipalitatea din Vulcan, și primăriile de la Petroșani și, respectiv, Lupeni și-au anunțat deja sprijinul pentru susținerea proiectului ”Glasuri de argint pe scena Festivalului Internațional de Muzică pentru Copii de la San Remo”. Autorităților locale li s-au alăturat, desigur, părinții tinerilor artiști dar și mare parte dintre cei care i-au văzut evoluând în acest spectacol emoționant ”Glasuri de argint, pentru mama”.

Pentru ca îndemnul muzical ”Fără război!” și vocile acestor copii minunați să se audă în toată lumea de pe scena Teatrului Ariston din San Remo e nevoie însă de sprijinul nostru, al tuturor. Asta deoarece costurile deplasării în vederea participării la acest eveniment artistic de talie mondială (transport, cazare, masă etc.) se ridică la suma de 16.000 de euro. Iată de ce, vă invităm să susțineți acest proiect artistic deosebit, prin donații în contul Asociației ”GLASURI DE ARGINT VULCAN ”, orice sumă fiind binevenită și ajutând la îndeplinirea acestui proiect cultural de mare anvergură. Pentru asta aveți la dispoziție următoarele modalități de donare:

  • cont lei: RO69CECEB00030RON3104687,
  • cont euro: RO25CECEB000C1EUR3104696
  • BT Pay: 0766545691

Ileana Berki, inima și sufletul ”Glasurilor de argint” este, la rândul său, convinsă că acești copii deosebiți merită și trebuie să ducă mesajul lor de pace în lumea largă. ”Dumnezeu de în tot și în toate! I-a dăruit pe acești copii cu voci fantastice, ne-a dat nouă putere de a-i îndruma, părinților dorința de a ne sprijini și autorităților și publicului bucuria de a ne vedea în asemenea minunate spectacole. Sigur că vom ajunge să cântăm la San Remo, oricât de greu ar fi, pentru că mesajul nostru de pace trebuie să ajungă peste tot în lume și să fie auzit. Și sunt convinsă că, prin oameni buni care ne vor fi sprijin, Dumnezeu ne va ajuta să ajungem acolo unde putem fi auziți, tot așa cum ne-a ajutat să putem oferi mămicilor și tuturor femeilor, acest minunat spectacol pentru care mulțumim, din suflet, tuturor celor care ne-au fost alături”, a spus Ileana Berki.

Emoțiile unui spectacol al ”Glasurilor de argint” nu pot fi descrise în cuvinte și nici măcar surprinse în imagini, pentru că ele trebuie trăite, în sala de spectacol, acolo unde cântecele, versurile și vocile cristaline ale acestor copii deosebiți se transmit de la inimă la inimă.