Cel mai iubit fiu al pădurenilor, Drăgan Muntean a fost omagiat acasă, la Poienița Voinii

Cel mai iubit fiu al pădurenilor, Drăgan Muntean a fost omagiat acasă, la Poienița Voinii

A fost lume multă și o atmosferă de sărbătoare duminică, 21 aprilie 2024 la Casa Memorială ”Drăgan Muntean” din Poienița Voinii, satul pădurenesc de lângă Ghelari, acolo unde săteni dar și numeroși oaspeți au venit să-l omagieze pe cel mai iubit fiu al pădurenilor și unul dintre cei mai îndrăgiți rapsozi ai cântecului românesc: Drăgan Muntean.

Evenimentul a fost organizat de Direcția Generală pentru Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică a județului Hunedoara (DGAMPT) cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara. Familiei artistului, sătenilor dar și celor care au aflat din mass-media despre acest eveniment, li s-au alăturat președintele CJH, Laurențiu Nistor, administratorul public Costel Avram, vicepreședintele Alin Țambă, zeci de săteni și oameni care l-au admirat, l-au prețuit și care-i păstrează vie amintirea, pentru a-l evoca pe Drăgan Muntean la cei 69 de ani pe care i-ar fi împlinit, în aceste zile, dacă nu ne-ar fi părăsit, ridicat la Ceruri, în urmă cu 22 de ani.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, șef Serviciu Administrare Monumente în cadrul DGAMPT Hunedoara apreciază că acest mod de a-l omagia pe doinitorilor pădurenilor este exact ceea ce și-ar fi dorit Drăgan Muntean să se întâmple în amintirea sa. ”L-am sărbătorit pe Drăgan Muntean exact așa cum și-ar fi dorit: prin cântec și joc, prin depănări de amintiri, prin admirație față de zestrea folclorică de valoros tezaur pe care ne-a lăsat-o. Ciprian Roman, Ionel Coza, Bogdan Toma, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Ana Anuțoiu, Dragoș Crăciunescu, Carmen Muntean, Antonia Muntean, precum și ansamblurile Leleșana și Cerbălana au creat o atmosferă de excepție în curtea Casei memoriale ”Drăgan Muntean” din Poienița Voinii și au însuflețit întregul Ținut al Pădurenilor, tot așa cum prof.dr. Rusalin Ișfănoni, Ciprian Roman, Bogdan Toma și Ionuț Drăgotesc au vorbit cu emoție despre personalitatea doinitorului Pădurenilor. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți astăzi la acest eveniment de suflet, ce reprezintă cel mai frumos omagiu adus lui Drăgan Muntean și încă un eveniment de excepție din activitatea DGAMPT Hunedoara”, a declarat Doinița Maria Bălănesc.

Președintele CJH, Lairențiu Nistor s-a delarat emoționat de acest eveniment despre care crede că face, de pe acum parte, din tezaurul cultural al județului Hunedoara. ”Ne-am reîntâlnit la Poienița Voinii, casă la Drăgan Muntean, cu amintirile și cu emoțiile pe care, cel mai iubit fiu al Ținutului Pădurenilor, Drăgan Muntean, le-a sădit în inimile noastre. Nouă ne revine misiunea onorantă de a promova moștenirea culturală a lui Drăgan Muntean – cântecul popular și tradițiile din Ținutul Pădurenilor, pe care cu talentul său excepțional, le-a făcut cunoscute în întreaga țară. Tocmai de aceea, vom continua să susținem evenimentele organizate, în fiecare an, în cinstea marelui interpret: Festivalul Concurs de la Deva și Sărbătoarea de pe Dealul Cornetului. Avem grijă de această moștenire, dar și de oamenii care trăiesc în locurile pe care Drăgan Muntean le-a prețuit atât de mult! Astfel, am onorat promisiunea de a aduce asfaltul până în satul lui Drăgan Muntean și urmează modernizarea altor drumuri din Ținutul Pădurenilor. Felicit Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara pentru organizare și le mulțumesc tuturor celor prezenți la evenimentul omagial”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Și pentru administratorul public al județului Hunedoara, participarea la acest eveniment a fost una sub imperiul emoțiilor. ”Calc întotdeauna cu emoție în Casa Memorială a doinitorului Pădurenilor, Drăgan Muntean de la Poienița Voinii, cu gândul la acest inegalabil rapsod popular și mare român. Moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o nouă, hunedorenilor, Drăgan Muntean este inestimabilă, așa cum remarca la simpozionul organizat cu acest prilej de DGAMPT Hunedoara, reputatul etnolog prof.dr. Rusalin Ișfănoni, tot așa cum cântecele sale sunt nepieritoare, moștenirea folclorică a lui Drăgan Muntean fiind dusă mai departe de Ciprian Roman, Bogdan Toma și ceilalți tineri raspozi populari care i-au fost discipoli doinitorului Pădurenilor. Felicit organizatorii acestei întâlniri de suflet de la Poienița Voinii, acasă la Drăgan Muntean și le mulțumesc tuturor celor care îi păstrează vie amintirea”, a declarat Costel Avram.

Doinitorul Ardealului a lăsat o moștenire autentică, zeci de cântece fiind cântate și apreciate și astăzi. Multe dintre acestea au răsunat ”Acasă la Drăgan Muntean” chiar din curtea casei memoriale, locul în care acesta s-a născut și a locuit. Casa Memorială ”Drăgan Muntean” este astăzi un important punct de reper pe harta culturală și turistică a județului Hunedoara, fiind deschisă publicului tot timpul anului.

Se spune că cei pe care îi iubim, nu pleacă atunci când inima încetează să bată, ci atunci când îi uităm. Cât timp ne rugăm pentru ei, rămân vii și îi simțim alături. De aceea, Drăgan Muntean este și rămâne, pentru noi, hunedorenii, ca și pentru românii care l-au îndrăgit și l-au admirat, nemuritor.