Pionierul aviației românești, hunedoreanul Aurel Vlaicu este declarat ”Erou al Națiunii Române”

Pionierul aviației românești, hunedoreanul Aurel Vlaicu este declarat ”Erou al Națiunii Române”

Legea pentru conferirea lui Aurel Vlaicu a titlului de “Erou al Națiunii Române” a fost promulgată de președintele României, prin Decret nr. 780/2024, devenind astfel Legea nr. 88/2024.

Acest act a constituit pasul final pe drumul recunoașterii meritelor de excepție ale ingeniosului și neobositului inginer și aviator Aurel Vlaicu, născut în județul Hunedoara, la Binținți.

Inițiatorul proiectului de lege prin care i se recunoaște de pe acum, lui Aurel Vlaicu-pionier al aviației române, în mod oficial, statutul de ”Erou al națiunii Române” este deputatul hunedorean Viorel Sălan (PSD).

”Știm cu toții că Aurel Vlaicu a fost un inventator talentat și un pilot curajos. El a inspirat generații de aviatori români și a contribuit semnificativ la progresul aviației mondiale. Moștenirea lui este una bogată și extrem de importantă, care trebuie păstrată vie și apreciată de generațiile viitoare. Aurel Vlaicu merită cu prisosință titlul de “Erou al Naţiunii Române”. Iar promulgarea acestei legi va oferi hunedorenilor posibilitatea de a sărbători cum se cuvine nu numai pe Aurel Vlaicu ca Erou al Națiunii Române, ci și primul lui zbor”, a declarat deputatul Viorel Sălan.

În art.1 al Legii nr. 88/2024. se arată că: Pentru cinstirea memoriei lui Aurel Vlaicu (1882-1913), având în vedere reuşitele sale extraordinare în construirea şi realizarea zborurilor cu maşinile sale, precum şi invenţiile în domeniul aeronauticii care l-au inclus în rândul inovatorilor celebri ai primelor decenii ale secolului al XX-lea, acesta este declarat Erou al Naţiunii Române.

Comemorarea Eroului Naţiunii Române – Aurel Vlaicu va avea loc în fiecare an, în data de 17 iunie, ziua primului zbor efectuat pe teritoriul românesc.