Peste 90 de milioane de euro au fost atrași la Lupeni de primarul Lucian Resmeriță din fonduri europene

Peste 90 de milioane de euro au fost atrași la Lupeni de primarul Lucian Resmeriță din fonduri europene

Fondurile europene au constituit principala resursă de dezvoltare a municipiului Lupeni! Afirmația îi aparține primarului Lucian Resmeriță și vine drept argument al faptului că Ziua Europei merită cu prisosință să fie sărbătorită în comunitatea Lupeniului, ca de altfel în toată Valea Jiului și în România, apartenența noastră la spațiul european fiind practic motorul care a accelerat dezvoltarea inclusiv a acestei comunități locale.

Primarul municipiului Lupeni arată că Bugetul local al municipiului Lupeni, aprobat pentru anul 2024, este unul de puțin peste 11 milioane de lei. Ceea ce înseamnă circa 2,2 milioane de euro. Din acești bani, Primăria trebuie să asigure funcționarea administrației publice locale, a serviciilor publice și a instituțiilor din subordine, să acopere cheltuielile privind iluminatul public și întreținerea domeniului public, să asigure finanțarea unor evenimente de interes public și a unor
activități sociale, educaționale, culturale și sportive, dar și să asigure cota de cofinanțare a proiectelor europene. În aceste condiții, banii disponibili pentru investiții în modernizarea localității nu ar permite decât realizări infime în această direcție într-un an mandat de 4 ani pentru care este ales un primar și echipa de consilieri locali ai acestuia.

Din fericire, primarul Lucian Resmeriță a reușit nu doar să-și configureze o echipă politică de calitate, ci și să formeze o echipă de specialiști în cadrul Primăriei municipiului Lupeni, capabilă să scrie proiecte de anvergură, corecte și complete, în conformitate cu cerințele organismelor europene de finanțare. Având și o viziune bine definită a perspectivelor de dezvoltare locale în context cu dorințele și așteptările cetățenilor, primarul Lucian Resmeriță a reușit să atragă fonduri în valoare totală de peste 90 de milioane de euro doar în ultimii 4 ani, asta însemnând nu mai puțin decât 450 de milioane de lei, bani europeni nerambursabili care au putut fi astfel investiți în domenii cheie de dezvoltare locală.

La un simplu calcul aritmetic, constatăm că, practic, municipalitatea din Lupeni a atras fonduri care însumează de mai bine de 40 de ori valoarea întregului buget local dintr-un an de zile. Iar aceste fonduri au mers, integral, în investiții. Investiții în infrastructură rutieră, în infrastructură imobiliară, în educație, sănătate, turism, cultură.

Pentru a înțelege și mai clar anvergura acestor 90 de milioane de euro atrași în municipiul Lupeni, în ultimii 4 ani, facem precizarea că aceasta este cea mai mare infuzie de capital financiar în proiectele de dezvoltare ale municipiului Lupeni din ultimii cel puțin 35 de ani.

Desigur, efectele acestor investiții sunt astăzi vizibile la toate capitolele, iar aprecierea unanimă de care se bucură primarul Lucian Resmeriță și echipa acestuia sunt, astfel, cât se poate de firești. Iar
toate acestea reprezintă, în egală măsură, cel mai bun argument al unei continuități în fruntea administrației publice locale, cu Lucian Resmeriță ca primar și cu majoritatea  echipei politice a PSD în Consiliul local al municipiului Lupeni.