Legea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului a fost adoptată în Parlament

Legea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului a fost adoptată în Parlament

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.129/2023 privind unele măsuri necesare pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă către Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” – S.A. (PL-x 68/2024) a fost adoptat în ședința din 21 mai 2024 a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri necesare pentru aprobarea și acordarea unui ajutor de stat pentru punerea în siguranță a zăcământului de huilă din cadrul Complexului Energetic „Valea Jiului”.

Prin Ordonanța Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, s-au adoptat o serie de măsuri destinate sectorului energetic prin care sunt stabilite data limita dar și etapele și termenele intermediare. Complexul Energetic „Valea Jiului” are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică având în structura sa o sucursală energetică la Paroseni, o sucursală de prestări servicii și patru sucursale miniere din care două nu fac obiectul închiderii și este vorba despre Livezeni și Vulcan, precum și două unități miniere aflate în programul de închidere, Lonea și Lupeni, conform Deciziei 2010/787 a Uniunii Europene.

Prezent la dezbateri, deputatul hunedorean Viorel Sălan (PSD) spune că acest proiect de lege vine să armonizeze inclusiv o serie de măsuri necesare pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea și punerea în siguranță a exploatărilor miniere.

”În calitate de parlamentar de Hunedoara, vreau să vă spun că cunosc foarte bine problemele miniere. Și, din punct de vedere al situației actuale prin care trece mineritul în general în România dar în special mineritul din Valea Jiului și oamenii locului de acolo. În concluziile referitoare la votul plenului, am explicat că este un act de normalitate privind legiferarea, ceea ce am făcut astăzi. Și pentru aceasta am dorit să aduc în susținere patru argumente. În primul rând, că prin asigurarea finanțării de la bugetul de stat se asigură desfășurarea în condiții de normalitate a activității societății. În al doilea rând, se asigura personalul pentru funcționarea structurilor așa cum există în angajamentul luat. Totodată, la cele două mine Lupeni și Lonea care în momentul de față nu știu dacă funcționează în normalitate în condițiile în care activitatea este pe două schimburi, vor trece la activitatea pe patru schimburi. Și nu în ultimul rând se vor asigura plățile pentru personalul societății. Locuitorii din Valea Jiului vă sunt recunoscători celor care azi ați exprimat acest vot “pentru”, a spus deputatul Viorel Sălan de la tribuna Parlamentului.

Acesta a anunțată că Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota pentru acest proiect de lege.

Inițiativa legislativă fost adoptată cu 207 voturi “pentru”, 27 voturi “contra” și 6 abțineri.