”Marșul lui Iancu” de la Baia de Criș la Țebea înnobilează seria manifestărilor dedicate Eroului Național Avram Iancu

”Marșul lui Iancu” de la Baia de Criș la Țebea înnobilează seria manifestărilor dedicate Eroului Național Avram Iancu

Un eveniment de mare trăire sufletească a înnobilat seria manifestărilor cultural-patriotice dedicate aniversării bicentenarului nașterii marelui patriot Avram Iancu, pe bună dreptate desemnat Erou al Națiunii Române.

Intitulat ”Marșul lui Iancu”, acest eveniment de excepție organizat de Direcția Generală pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă (CCA) al județului Hunedoara și Primăria Baia de Criș, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, a prilejuit hunedorenilor care simt în inimile lor ”duhul lui Iancu”, ocazia de a reface, în mod simbolic, drumul Iancului, într-un marș omagial adus ”Crăișorului Munților”.

Astfel, duminică, 26 mai 2024, pe traseul cuprins de la Casa memorială ”Avram Iancu” din Baia de Criș (locul în care acesta și-a trăit ultimii ani din viață) și până în Panteonul de la Țebea, unde Avram Iancu își doarme somnul de veci sub gorunul lui Horea, din sute de glasuri de români au răsunat versurile imnului patriotic al revoluționarilor pașoptișiti din Ardeal:

„Astăzi cu bucurie
Românilor veniţi
Pe Iancu în câmpie
Cu toţi să-l însoţiţi!…

Iancule mare,
Bravule tare
Cu noi să fii
Tu însoţeşte
Şi însufleteşte
Pe ai tăi fii!”

Cu tricolorul în mâini și cu imaginea Crăișorului munților în minte și în suflet au defilat în acest simbolic marș al Iancului, alături de moți, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – Natalia Elena Intotero, președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, prefectul județului Hunedoara – Doris Visirin, deputatul Ilie Toma, administratorul județului Hunedoara – Costel Avram, primarii din Brad, Baia de Criș și alte localități din Țara Zarandului și alții.

Reuniunea din cadrul Complexului de Monumente Țebea a participanților la ”Marșul lui Iancu”, în debutul căreia, în cinstea Eroului Național omagiat în acest an, a fost intonat Imnul Național al României, a adus în atenție încă o dată, personalitatea ilustrului nostru înaintaș, evocată de data aceasta de reputatul istoric, prof. Dumitru Preda. Acestuia i s-au alăturat, în emoționante discursuri publice, o seamă de oameni politici și lideri ai comunității județului Hunedoara, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, cel care a avut, de altfel, inițiativa derulării acestui nou eveniment dedicat omagierii marelui patriot Avram Iancu, în anul bicentenarului nașterii acestuia, a evidențiat și de această dată că pentru hunedoreni și pentru toți românii, deopotrivă, cinstirea memoriei Eroului Național Avram Iancu este o datorie de onoare. ”Pornind de la Casa Memorială Avram Iancu și străbătând drumul de la Baia de Criș la Țebea, am adus un omagiu celui care a luptat cu vitejie pentru drepturile și libertățile românilor transilvăneni. Astăzi, pe acest drum al memoriei, ne reamintim nu doar de luptele și sacrificiile lui Avram Iancu, ci și de valorile pentru care a luptat: libertate, dreptate, unitate. Acest marș pe care l-am realizat împreună nu este doar un simplu eveniment, ci este un act de recunoștință și reafirmare a identității noastre naționale. Aici la Țebea, alături de mormântul lui Avram Iancu și al tribunilor săi, se află și mormintele eroilor știuți și neștiuți care și-au dat viața pentru aceleași idealuri în cele două mari războaie mondiale. De aceea, Panteonul moților de la Țebea este un loc sfânt în care venim de fiecare dată cu emoție și cu recunoștință. Astăzi am venit să-i aducem un omagiu și să arătăm tuturor românilor că nu i-am uitat nici faptele sale de vitejie, nici vorbele pe care ni le-a lăsat moștenire prin testamentul său”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Pentru publicul prezent la acest eveniment special dedicat aniversării bicentenarului nașterii Eroului Național Avram Iancu, organizatorii au pus în scenă un spectacol în aer liber, în care valoroși rapsozi ai cântecului popular românesc au dat glas, într-un emoționant cor, celui mai apreciat cântec al moților: ”Marșul lui Iancu”. Concertul de muzică populară a prilejuit publicului bucuria reîntâlnirii cu Cornel Borza, Liliana Laichici, Mariana Deac, Ciprian Roman, Felicia Stoian, Cristian Fodor, Ciprian și Mihaela Istrate, Ciprian Pop, Ionel Coza, Cătălina Furdui, Cătălin Dudaș, Mihaela Oprea, acompaniați de Ansamblul folcloric profesionist „Drăgan Muntean”, sub bagheta prof. Gheorghe Câlțea.

În Țara Zarandului și în tot județul Hunedoara, ”Marșul lui Iancu” este cântat din inimă de toți cei care nu au uitat și nu vor să uite niciodată de Eroul lor – Eroul Națiunii Române, Avram Iancu. Cel de la a cărui naștere, în vremea coptului cireșelor din anul Domnului 1824 sau scurs două secole.