Lucrări ample de infrastructură în cel mai mare cartier al municipiului Lupeni

Lucrări ample de infrastructură în cel mai mare cartier al municipiului Lupeni

Construit în primii ani ai perioadei postbelice, ca urmare firească a exploziei industriale de la jumătatea secolului XX, cartierul din Lupeni cunoscut sub numele de Vârscoza (după numele fabricii de mătase artificială care a funcționat aici) este în prezent cel mai mare cartier rezidențial din municipiul Lupeni. Având în vedere arhitectura specială a blocurilor de locuințe de aici, de inspirație sovietică, acesta se numără printre puținele locuri din Europa de Est în care mai pot fi văzute (și locuite!) astfel de clădiri, cartierul fiind inclus alăturid e alte cartiere cu arhitectură similară din Uricani, Vulcan și Petroșani, în ruta turistică internațională ”Atrium”. Tot în acest cartier, în imediata vecinătate a clădirii fostei fabrici TESMA se află și „blocuri artiștilor”, clădirea în care au fost găzduiți actorii care au filmat la Lupeni celebrul film ”Lupeni 29”, inspirat de marea grevă a minerilor din august 1929 de la Lupeni, film care a fost filmat la fața locului.

Fără îndoială cu gândul mai degrabă la oamenii care locuiesc astăzi în acest cartier (câteva mii), dar și la relevanța sa istorică, administrația publică locală din municipiul Lupeni a demarat aici un amplu program de reabilitare a infrastructurii, care vizează modernizarea drumurilor, crearea, reabilitarea și modernizarea aleilor de acces pietonal, configurarea și modernizarea unui număr de peste 300 de locuri de parcare. Proiectul implementat acum de administrația locală de la Lupeni este unul șiu mai complex, incluzând și modernizarea sistemului de iluminat public, eliminarea cablurilor de energie, telefonie, internet ș.a. de pe stâlpi și introducerea lor în canalul tehnic subteran. ”Încercăm să facem tot ceea ce este necesar pentru reabilutarea și modernizarea infrastructurii în acest mare cartier al municipiului Lupeni. Lucrăm aici deja de mai bine de o lună și probabil vom mai lucra încă în următoarele două luni, pentru că lucrările pe care le-am prevăzut sunt unele complexe. Astfel, pe lângă tot ceea ce înseamnă asfaltarea tuturor drumurilor, aleilor pietonale, a parcărilor însumând turnarea de covor nou de asfalt pe o lungime totală de peste 5 km, pe lângă amenajarea unui număr mare de parcări rezidențiale și schimbarea integrală a sistemului de iluminat stradal, am reușit să realizăm aici și o investiție care constituie o premieră pentru Valea Jiului. Este vorba despre configurarea primei rețele de canalizare destinată exclusiv colectării și evacuării apelor pluviale, care ne va permite să dirijăm apele pluviale fără a le mai deversa în sistemul de canalizare clasic și să evităm inundarea acestui cartier”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acest mare proiect edilitar este implementat de Primăria municipiului Lupeni cu fonduri atrase în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Primarul municipiului Lupeni spune că acest proiect de investiții este unul dintre cele mai mari derulate în prezent pe domeniul public al localității și este convins că, deși pentru o perioadă de timp el creează un disconfort pentru cetățenii care locuiesc aici, acesta este unul infim comparativ cu beneficiile rezultate din implementarea acestui proiect de investiții.

Mai mult, primarul municipiului Lupeni că, în anii următori, investițiile vor viza și reabilitarea clădirilor, a căror arhitectură merită pusă în valoare, investițiile privind reabilitarea termică fiind în măsură să genereze însă și alte efecte benefice pentru locatari, efecte care țin de confort sporit și reducerea facturilor la energie. Deja, un prim lot de blocuri din municipiul Lupeni, cuprinse în programul european finanțat din PNRR, care include și un bloc din acest cartier, urmează să intre în acest an în reabilitare, iar pe măsură ce și alte proiecte similare vor fi accesate, vor urma și celelalte clădiri rezidențiale.

Cel mai mare cartier al municipiului Lupeni este cuprins în arealul delimitat de Bulevardul Păcii, străzile Vâscoza, Gorului, Plopilor și șoseaua de centură.