Pe simezele improvizate la Universitatea din Petroșani, odată cu vernisajul expoziției de fotografie „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” vernisată în această săptămână, în foaierul Facultății de Științe și-au găsit loc și o seamă de lucrări de artă plastică reunite sub genericul „Atemporal”, care prezintă crâmpeie din viața rurală a oamenilor din zonele rurale ale Văii Jiului și împrejurimile acesteia, realizate de artisul plastic Mihaela Danciu.
Până să ajungă în spațiul expozițional de la Universitatea din Petroșani, lucrările Mihaelei Danciu au mai fost expuse în această lună la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani și la sediul CAR-CFR Petroșani, cu prilejul unor evenimente organizate sub emblema asociațiilor Valea Jiului Implicată, respectiv CAR-CFR- „Casa Familiei Reunite”, unde s-au bucurat deja de binemeritate aprecieri ale publicului.
Absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemitanu” de la Chișinău (Rep. Moldova) în anul 2013 și al rezidențiatului în Oftalmologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timșoara în 2018, medicul Mihaela Danciu are un „ochi” cu totul și cu totul special cu care surprinde imagini de poveste din ținuturile de basm ale Ținutului Momârlanilor, regiune în care a ajuns abia după ce l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț, arhitectul Mihai Danciu, un nume cunoscut și apreciat îndeosebi pentru implicarea sa în societatea civilă a Văii Jiului șu în promovarea acesteia.
Tablourile Mihaelei Danciu, prezentate la Petroșani în cadrul expoziției „Atemporal” rivalizează cu instantaneele de artă fotografică din expoziția „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri”, completând tabloul unei regiuni cu locuri deosebit de frumoase și cu oameni harnici și devotați păstrători ai tradițiilor. În tablouri care prezintă viața din comunitățile rurale care amintesc de lucrările lui Nicolae Grigorescu (prin stil cu paletă de culori), artistul plastic Mihaela Danciu surprinde în scene superbe, aproape fotografice, aspecte din activitățile de zi cu zi ale momârlanilor (strânsul fânului, aratul, ciobănitul, mulsul laptelui, secerișul, hora) dar și o seamă de piesaje din satul Lonea, de pe Cheile Jiețului ori din Fundătura Ponorului.
Pasiunea pentru natură și tradiții, pentru satul românesc și oamenii de la țară a Mihaelei Danciu își trage seva din copilăria sa, petrecută într-o regiune dominată de splendidele peisaje agricole de la granița de nord a Basarabiei cu Ucraina. Viața acelor ani petrecuți la țară, natura, oamenii și activitățile lor de zi cu zi, toate i-au servit ca inspirație pentru minunatele sale lucrări artistice, dar și pentru formarea sa ca artist, ca medic, ca om.
După o serie de exerciții reușite în lumea artelor, Mihaela Danciu a lăsat penelul și șevaletul la o parte preț de mai bine de un deceniu, pentru a se dedica formării sale profesionale ca medic. După ce a încheiat cu succes acest capitol, a revenit, în urmă cu trei ani, la pasiunea sa pentru pictură care a devenit, de atunci, așa cum recunoaște cu sinceritate, principalul său mod de exprimare. Caietul de schițe și șevaletul acționează asupra ei ca un magnet care o atrage spre desen și pictură.
Deși se află încă, așa cum îi place să considere, doar la început în lumea artelor plastice, lucrările sale au constituit deja tema expozițiilor personale „Crâmpeie de rural” (în 2024, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca) și „Atemporal (în 2025, la Petroșani) dar și-au găsit loc pe simeze și la expoziții de talie internațională, în galerii precum „Luna Grande” din Istanbul (Turcia), în 2023 sau „Boomer gallery” din Londra (Marea Britanie) în 2022, fiind listată și în cadrul expoziției virtuale „AURA” a Galeriei „The Holy Art”, în 2024.
Până pe 30 iunie 2025 mai puteți vizita expoziția „Atemporal” a artistului plastic Mihaela Danciu la Universitatea din Petroșani, în foaierul Facultății de Științe, lucru pe care vă recomandăm să-l și faceți. Tot aici și tot în această perioadă, comparativ sau complementar, puteți vizita, în aceeași perioadă de timp, și expoziția de artă fotografică „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri”, care prezintă aceeași mostră a vieții arhaice în imagini realizate de 15 fotografi cunoscuți și apreciați din Valea Jiului și din România.