În avanpremiera conferinței internaționale „Între local și european – 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Hunedoara, a fost vernisată expoziția-eveniment „Răscoala lui Horea în percepția vizuală a Europei”. vernisajul s-a bucurat de prezența Președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, și a altor importante personalități ale lumii academice și culturale.
Colecția impresionantă expusă în cadryul expoziției reunește gravuri, documente, hărți, publicații specifice tematicii abordate și este rezultatul unei pasiuni remarcabile pentru istorie, aparținând profesorului Lucian Ștefan, originar din Deva.
Evenimentul marchează 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan, și oferă o perspectivă unică asupra modului în care Europa a recepționat și reprezentat vizual Răscoala din 1784–1785.
Vernisarea expoziției dedicate celor trei martiri ai națiunii Române este, de fapt, prefața conferinței internaționale dedicată celor trei lideri ai răscoalei de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, care va debuta astăzi, la Deva în organizarea Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” Huneodara-Deva, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara și sub patronajul Academiei Române”.
Președintele CJH, Laurențiu Nistor a declarat cu acest prilej că administrația județeană își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini excelența culturală și științifică, și de a susține demersurile necesare pentru ca Muzeul Civilizației Dacice și Romane să devină muzeu național – un obiectiv legitim, bazat pe valoarea patrimoniului, cercetării și vizibilității internaționale de care se bucură această instituție și a transmis felicitări echipei muzeului și coordonatorilor acestui inedit proiect expozițional pentru profesionalismul și viziunea de care dau dovadă.