În Valea Jiului, Ziua Eroilor are o semnificație aparte, pentru că ea este un loc al jertfei bravilor Eroi și trebuie să fie, așa cum bine spune Dorel Șchiopu (președintele Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” filiala județului Hunedoara) un loc al neuitării acestora, un loc de reculegere și închinăciune, un loc de pelerinaj pentru toți cei care simt, gândesc și trăiesc așa cum se cuvine istoria națiunii noastre.
De aceea, păstrarea tradiției de comemorare a memoriei tuturor eroilor români, la momentul sacru al Înălțării Domnului, este și rămâne pentru cetățenii din Vulcan și pentru administrația publică locală deopotrivă, o datorie importantă, un prilej cu totul special din calendarul fiecărui an, de aducere aminte a momentelor istorice care au dat națiunii române printr-un traseu plin de sacrificii umane, șansa de întregire, de libertate și modernitate.
Există, peste an, o zi în care semnificaţiile discursurilor despre eroi şi eroism, despre patrie şi patriotism, ating sufletele oamenilor altfel decât în orice alt moment. La Vulcan, ziua în care creştinătatea sărbătoreşte Înălţarea la dreapta Tatălui Ceresc a Mântuitorului Isus Hristos, mai ales în Cimitirul Eroilor de la Coroești, dar și la monumentul ridicat pe Osuarul de la Paroșeni, în care-şi duc somnul de vechi cei care au pierit cu arma în mână pentru a apăra idealurile poporului român şi au dat generaţiilor următoare şansa de a trăi în pace şi în libertate, au avut loc și în acest an, ceremonii. Nici vremnea capricioasă și nici vreun alt motiv nu au oprit cursul firesc al acestui moment plin de emoție.
Clopotele bisericilor din Vulcan au răsunat, la ora 12 fix, după datină, în cinstea eroilor. La cimitirul Eroilor de la Coroiești (în care sunt îngropați ofiței și subofițeri combatanți din Marele Răzvoi) și la Osuarul de la Paroșeni, unde conform documentelor din arhiva militară, sunt osemintele a 120 de ostași români, pieriți pe aceste meleaguri în Marele Război (după cum stă scris chiar pe placa mormântului lor), au venit și în acest an zeci de vulcăneni, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere precum și ai altor structuri militare din Valea Jiului, ai partidelor politice reprezentate în Consiliul local, ai societății civile, tineri și vârstnici care simt că trebuie să îşi amintească în ziua sfântă de Înălţare, că suntem liberi datorită sacrificiului tuturor celor ce şi-au jertfit viaţa pentru România.
Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu este cel care a coordonat ceremoniile. În discursul său, rostit la Cimitirul Eroilor de la Coroești acesta a evidențiat sacrificiul celor căzuți pentru libertatea și demnitatea poporului român și a subliniat rolul crucial al memoriei colective în menținerea spiritului național invitându-i în acest scop pe toți cei prezenți să contribuie activ la comemorarea acestei zile și la păstrarea vie a valorilor pentru care eroii națiunii române au luptat și s-au jertfit în toată țara, inclusiv pe aceste meleaguri.
”Testamentul Eroului Necunoscut” a fost și de data aceasta citit în fața celor prezenți, spre aducere aminte a idealurilor pentru care au luptat străbunii noștri, onoranta misiune revenindu-i col. (r) Virgil Sanda, reprezentant al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului. Despre însemnătatea istorică a acestei sărbători le-au vorbit celor prezenți profesorul de istorie Daniela Kos de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan și pasionatul istoric și patriot Dorel Șchiopu, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”. Acesta a evidențiat încă o dată nevoia imperioasă de a transmite mai departe valorile respectului pentru istoria neamului românesc și cultul eroilor, iar în acest sens tinerilor liceeni din localitate, participanți și laureați ai ediției din acest an a concursului de eseuri pe teme istorice „Memoria ca Datorie”, le-au fost înmînate diplomele și premiile binemeritate, împreună cu o frumoasă carte ilustrată având ca subiect ”Istoria Românilor”.
În memoria eroilor căzuți în marile bătălii din Pasul Vîlcan, din Valea Jiului și din întreagha țară, părintele paroh Florin Constantin Gheorghina a oficiat o slujbă de pomenire „Te Deum”, iar la finalul ceremoniei oficialitățile au depus, coroane de flori la monumentul ridicat în amintirea ce-și duc somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la Vulcan.