La începutul acestei săptămâni a mai fost făcut un pas important pentru viitorul turismului din Valea Jiului. Participanții la întâlnirea de constituire a acestei entități cu rod determinant în dezvoltarea turismului local au fost de acord să colaboreze iar, ca prim demers pozitiv în acest sens, toate clauzele Acordului de Colaborare au fost dezbătute și adoptate prin vot.
Clusterul nu reprezintă o nouă asociație juridică ci este mai degrabă o structură de cooperare voluntară, deschisă și flexibilă, în care actorii locali pot lucra împreună pentru dezvoltarea unei destinații turistice sustenabile și atractive, fiind însă o inițiativă care completează și sprijină activitatea Organizației de Management al Destinației Valea Jiului – OMD VJ.
Dacă OMD Valea Jiului are rolul de a coordona strategic dezvoltarea Văii Jiului ca destinație turistică de top pe tot parcursul anului, clusterul este o platformă economică de colaborare între antreprenori, autorități, universități și organizații din domenii complementare (ospitalitate, producție locală, wellness, meșteșuguri, construcții etc.). Un cluster înseamnă acces la proiecte comune, inovație aplicată, finanțări dedicate, parteneriate între actori care, altfel, ar lucra izolat.
Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului, asociație reprezentativă a mediului de afaceri din Valea Jiului, a fost desemnată ca entitate de management a clusterului, iar coordonarea activităților va fi asigurată de un Consiliu de Coordonare, ales de membri fondatori. Acesta este format din:
- Emil Părău, președinte
- Sorin Inel, vicepreședinte
- Adrian Florin Vrăbiescu, vicepreședinte
- Ciurariu Gheorghe, vicepreședinte
- Constantin Viorel Stroe, vicepreședinte
„Consiliul de Coordonare ales are un rol esențial în această etapă de lansare. Ne dorim ca până la finalul anului să atragem cât mai multe firme și organizații noi în cluster, iar la începutul anului viitor să organizăm alegeri deschise pentru un mandat complet de 2 ani. Ne dorim o structură reprezentativă și activă, formată din oameni care cred în potențialul turistic al Văii Jiului și vor să contribuie concret la dezvoltarea sa”, a declarat Liliana Scarlat, reprezentant al Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului, promotor al acestui proiect.
Dezbaterea a fost facilitată de Hygia Consulting, firmă de consultanță din Cluj cu experiență internațională în dezvoltarea de clustere funcționale, cu sprijinul BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a avut loc la sediul Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată (ADTI) Valea Jiului, care susține de asemenea acest proiect.
Clusterul rămâne deschis tuturor firmelor și organizațiilor din Valea Jiului care activează în turism sau în domenii conexe – fie că vorbim despre:
- cabane, pensiuni, hoteluri
- puncte gastronomice locale, restaurante, cafenele
- ghizi turistici, agenții de turism
- furnizori de echipamente pentru activități outdoor
- operatori culturali, artizani
- firme de servicii (transport, curățenie, logistică etc.)
- unități de învățământ și formare profesională
Liliana Scarlat spune că intenția membrilor fondatori ai Clusterului de Turism Durabil Valea Jiului este aceea de a construi împreună un lanț valoric coerent și funcțional pentru turismul din Valea Jiului.
În următoarele 3 organizația va lucra alături de consultanți specializați pentru:
- Identificarea problemelor comune și a soluțiilor aplicabile
- Elaborarea a 3–5 fișe de proiecte concrete, ce pot fi implementate în următoarele 6–12 luni
- Redactarea unei Strategii de dezvoltare a clusterului și a unui Plan de acțiune clar
Pe baza acestor documente, se va aplica ulterior pentru înregistrarea în Rețeaua Europeană a Clusterelor, ceea ce va aduce pentru operatorii de turism din Valea Jiului vizibilitate la nivel european, oportunități de colaborare internațională și șanse reale de a promova pachete turistice dezvoltate în parteneriat cu clustere din alte țări.
„Mulțumim tuturor participanților și invităm toți actorii locali care contribuie, direct sau indirect, la dezvoltarea turismului în Valea Jiului să se alăture acestei inițiative. Este momentul să construim împreună o structură solidă, profesionistă și ancorată în realitățile economice locale”, a mai spus Liliana Scarlat.