Festivalul Ilustrației, o zi dedicată copilăriei, artei și imaginației la Exploatarea Culturală Petrila

Festivalul Ilustrației, o zi dedicată copilăriei, artei și imaginației la Exploatarea Culturală Petrila

Un alt eveniment cultural, cu inspirate valențe educaționale, s-a derulat zilele acestea, în preajma sărbătorii Zilei Internaționale a Copiilor, la Exploatarea Culturală Petrila, așa cum este tot mai evident cunoscută și apreciată fosta Mină din orașul Petrila.

Aici, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu Clubul Copiilor Valea Jiului, a avut loc un veritabil festival al creației, odată cu evenimentul care a prilejuit prezentarea celui de-al șaptelea număr din revista „Ilustrația”, veritabil exercițiu jurnalistic realizat de tineri pasionați de jurnalism și creația plastică, în egală măsură, un inedit și inspirat proiect derulat sub coordonarea profesorului Radu Dacian Chința.

Lansarea numărului 7 al revistei „Ilustrația” a adus la lumină talentul și sensibilitatea tinerilor ilustratori, într-un cadru viu, creativ și inspirațional, la Centrul „Pompadou” din cadrul Ansamblului Istoric „Mina Petrila”. Tot aici a avut loc și expoziția de colaje „A Horse”, dar și târgul de stickere original și dezbaterea despre inteligența artificială în artă, toate acestea fiind intercalate cu momente de dialog deschis între elevi, profesori, părinți, invitați care împreună au conturat imaginea unei zile memorabile.

Cea de-a șaptea ediție a Revistei „Ilustrația” aduce în atenție, în cele peste 50 de pagini, nu doar o serie de subiecte inedite din viața școlii ori personaje importante din viața publică a comunităților din Valea Jiului, cum sunt spre exemplu, bibliotecarul înotător Avram Iancu sau scriitorul petrilean Ioan Dan Bălan ori profesorul Ionel Zmău, ci și o seamă de ilustrații realizate, în tehnici artistice variate, inspirate, care relevă talentul autorilor, elevi din Valea Jiului, dar și de la școlile de ilustrație din Horezu, Piatra Neamț, Mediaș, Pitești, Odorheiul Secuiesc, Timișoara și Comarnic, care s-au alăturat acestui proiect național dezvoltat de Clubul Copiilor Valea Jiului.

Astfel, de la un număr la altul, revista „Ilustrația” și-a îmbogățit echipa de redacție, ediția cu numărul șapte consemnând astfel un număr record de autori: Cipriana Chința, Radu Dacian Chința, Elisabeta Bogățan, Ruth Ichim, Călin Manițiu, Alesia Iacob, Ina Csont, Alexandra Lungu, Sonia Vrânceanu, Boglarka Biro, Levente Imre Lorincz, Alin Apostoiu Buru, Anca Tiana Uifălean, Anca Floriana Diaconu, Andreea Iris Simptea, Mihai Rotaru, Petru Purcariu, Bianca Dragoș, Liliana Matei, Andreea Popescu, Eliza Pătrașcu, Alina Cofaru, Maria Ștefan, Cristina Petrariu, Mihaela Grigore, Georgiana Ambruș, Beatrice Andrei, Anamaria Biro, Ilie Solomei.

O bună parte dintre aceștia au fost prezenți și la prezentarea oficială din cadrul Festivalului „Ilustrație și poveste” de la Petrila, acestora alăturăndu-li-se invitați speciali precum scriitoarea Elisabeta Bogățan, directorul Clubului Copiilor Valea Jiului, Iosif Cosmin Kiss, informaticianul Roland Szedlacsek, unul dintre valoroșii mentori ai Clubului de robotică „Alpha Bit” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani sau consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, director de Patrimoniu al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara.

„Mulțumim copiilor participanți, profesorilor coordonatori, invitaților, partenerilor și tuturor vizitatorilor – împreună am demonstrat că arta copilăriei merită susținută și aplaudată! Continuăm să promovăm cultura locală și educația artistică, cu încrederea că fiecare linie desenată de un copil este începutul unei povești valoroase”, a declarat Doinița Maria Bălănescu.

La rândul său, prof. Radu Dacian Chința s-a declarat încântat de rezultatul muncii elevilor pe care-i coordonează în acest proiect editorial și în egală măsură artistic, dar și de succesul acestui prim festival „Ilustrația” organizat la Centrul „Pompadou” al Exploatării Culturale Petrila, așezământ cultural fondat de un alt celebru ilustrator petrilean, maestrul Ion Barbu.

„Mă bucur nespus de mult că acest proiect al nostru merge înainte, că se dezvoltă și că, la ediția cu numărul șapte, putem prezenta revista „Ilustrația” ca fiind un proiect de anvergură națională la care au aquisat și elevi și profesori de la Cluburile copiilor din multe orașe ale României, dar și pentru că am reușit să facem o lansare de gală, în cadrul unui festival găzduit în acest loc emblematic pentru cultură și educație cultutral-artistică din orașul Petrila, care este Exploatarea Culturală Petrila. Îi felicit pe elevii care au luat parte la acest proiect, pe diversele paliere pe care acesta a fost realizat, le mulțumesc colegilor profesori coordonatori și, desigur, gazdelor noastre, de la Ansamblul Istoric Mina Petrila, în mod special doamnei Doinița Maria Bălănesc, care nu doar ne-a găzduit ci am simțit că face parte din echipa noastră. Felicitări, tuturor!”, a declarat prof. Radu Dacian Chința, coordonatorul proiectului.

Revista „Ilustrația” realizată sub egida Cercului de Artă Tradițională de la Clubul Copiilor și Elevilor din Valea Jiului poate fi lecturată, gratuit, on-line, urmând linklul de mai jos: