Sculpturile artistului-miner Edi Schneider, punct de atracție la Peștera Bolii

Sculpturile artistului-miner Edi Schneider, punct de atracție la Peștera Bolii

Turiștii care au vizitat, la începutul acestei luni, Peștera Bolii au avut ocazia ca, pe lângă plăcerea de a străbate acest sit carstic deosebit de frumos din Valea Jiului, situat la poalele Cetății Bănița (sit dacic inclus în patrimoniul UNESCO) din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, au avut bucuria de a pytea admira și o parte din lucrările de sculptură ale artistului plastic Edi Schneider din Vulcan.

Acesta a expus câteva zeci de lucrări care aduc în atenția publicului o vastă tematică, de la zei și zeițe, până la personaje din mitologia clasică și cea a dacilor sau explorari în regnul animal, toate fiind realizate cu materiale de o mare diversitate, de la marmură, granit, lemn, os sau metal. Inedit este, în egală măsură, faptul că pentru a-și expune aici lucrările, artistuil a folosit drept piedestal blocuri de piatră provenind chiar din zidurile cetății dacice de la Bănița, recuperate de voluntarii Petro Aqua din foste lucrări de cale ferate în acestea au fost utilizate.

Vernisajul programat pentru ziua de 7 iunie 2025 s-a bucurat de un interes mare în rândul vizitatorilor care au ajuns la Peștera Bolii și care s-au declarat încântați de expoziția prezentată aici de artistul Edi Schneider, dar și de întâlnirea cu acesta și oportunitatea de a o imoprtaliza în fotografii de colecție. Asta cu atât mai mult cu cât și pentru acest eveniment, Edi Schneider sa prezentat în fața publicului cu alura și ținuta sa de dac liber, care a devenit ea însăși un mod de exprimare a acestui valoros artist al Văii Jiului.

Artistul Edi Schneider este membru al Asociației ”Petro Aqua” care are în grijă și administrare Peștera Bolii. Președintele Asociației „Petro Aqua” Imre Suchanek este de părere că Edi Schneider este un alt valoros artist-miner, după Ladislau Schmidt. „Am bucuria că eu sunt acela care l-a promovat în Germania pe Ladislau Schmidt, care a fost considerat cel mai valoros artist-miner din Europa, a cărui valoroasă operă a devenit celebră și care este atât de apreciată și astăzi. Și am bucuria ca, acum, din nou, să pot fi martor la nașterea unui alt extremd e valoros artist-miner al Văii Jiului, Ei Schneider, ale cărui sculpturi sunt de o excepțională valoare artistic și mă bucurs, de asemenea, că am avut ocazia să prezentăm aceste opere de artă la Peștera Bolii”, a spus Imre Suchanek.

Cu un portofoliu impresionant și participări la numeroase expoziții interne și internaționale, Edi Schneider creează opere inspirate din mitologie, istorie și religie, abordând teme precum zei, zeițe, mamutul preistoric și chiar reinterpretări ale simbolurilor moderne, cum ar fi celebrul „ceas” al lui Salvador Dalí.

Fost miner, Schneider este astăzi unul dintre cei mai apreciați artiști autodidacți ai regiunii, cunoscut pentru stilul său inconfundabil. Acesta își urmează motto-ul moral „Nihil Sine Deo” și își exprimă credința profundă în fiecare lucrare. Prima sa expoziție majoră a avut loc la Mina Paroșeni, unde a expus 70 de lucrări. De altfel, artistul susține că piatra „își spune propria poveste”, iar el doar o ascultă și o transformă în formă și contur.

Având ca punct de reper succesul acestui vernisaj artistic, Asociația de Ecologie și Intervenții în Caz de Inundații Petro Aqua din Petroșani, în colaborare cu artistul Edi Schneider, membru al asociației, își propun să reediteze acest program cultural pentru ca și alți vizitatori care ajung la Peștera Bolii, din țară și de peste hotare, să se poată bucura și de aceste exponate inedite, frumoase și valoroase.

Fotografii: Ovidiu Rizopol